Ma teljesen véletlenül belefutottam a sárga cukkinibe, s bár teljesen mást készültem ebédre főzni, ez a gyönyörű zöldség teljesen megihletett. Igazából túl sokban nem különbözik a zöld társától, viszont gyönyörű a színe, és ezen a borongós napon igazán felvidított. Sikerült gyönyörű bazsalikomot is találnom, és mire végeztem a bevásárlással, már tisztára úgy éreztem magam, mint egy dél-olasz gasztroregény főszereplője: a kosarában minden ami olasz (cukkíni, bazsalikom, ricotta, krémsajt, paradicsompüré), és némi felesleg a csípőjén.
Az étel maga hihetetlenül gyorsan készen van, és igazi őszi lakoma, nagy társaságnak is elkészíthető, látványos. Ha valaki nagyon nem fogyózik, sőt, kifejezetten hízni szeretne, javaslom, hogy lasagne tészta lapokat is iktasson be a rétegek közé, tetejére pedig mehet jófajta Buffalo mozzarella. De én erről csak álmodozhatok.
Hozzávalók 4 főre:
1,5 kg sárga cukkíni (vagy zöld, ha más nincs)
500 gr light darált sertéshús ( 7% zsírtartalom alatti), de bármilyen más darált hússal finom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
250 gr ricotta
125 gr light krémsajt
190 gr paradicsompüré
2 tojás
1 ek (exra szűz) oliva olaj
Friss bazsalikom
1-1 ek szárított oregano és bazsalikom
1 kk szárított kakukkfű
Só, bors
Néhány koktél paradicsom díszítésnek.
A cukkinit kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, vagy tepsiben, mindenféle fűszer, vagy olaj nélkül meggrillezzük mindkét oldalát (ez fontos, különben túl sok levet eresztene sütés közben).
A hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a hús és a paradicsompüré, a fokhagyma, valamint a fűszerek. Összefőzzük.
A ricottát, a krémsajtot, a 2 tojást, némi sóval és borssal alaposan összekeverjük.
Egy tepsit (vagy átlátszó jénait, mert abban szebben mutat) kiolajozunk. Az aljára terítjük a grillezett cukkíni felét. Erre jöhet egy réteg ricottás lötty, majd a hús. A tetejére jöhet ismét egy réteg cukkini, valamint a ricottás lötty másik fele. A paradicsomokat felszeleteljük, szépen elrendezzük a tetején, majd megszórjuk a friss bazsalikom levével. Először 15 percig sütjük 160 fokon (előmelegített sütőben), majd grillfokozatra állítjuk, és megpirítjuk a tetejét.
Egy finom, jól behűtött olaszrizlinget képzelek el mellé. De miket is beszélek…?!
Tápanyagtartalom / adag ( a bor nélkül):
Energia: 437 kcal
Fehérje: 37 gr
Szénhidrát: 16 gr
Zsír: 25 gr
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: