Háhá… gyorsabban sütök, mint gépelek, így egy csomó recepttel lógok még…
A palacsintát szerintem mindenki szereti… mindenféle formában. Hát még én!!
Egyrészt nagyon gyorsan kész vagyok vele, másrészt ezek a proteines változatok nagyon laktatóak, általában vastagabbak picit, mint a hagyományos, úgyhogy ezzel az adaggal bőven jóllakok … jahh, és annyira egyszerű összedobni, hogy még a reggeli pizsi-kómában sem tudom elrontani… többnyire…
Sokfélét csináltam már, ez most a mákos tésztájú változat… mostanában nagy cimbik lettünk, szinte mindenbe rakok:)
Hozzávalók:
1 tojás
1 tojásfehérje
1 tk útifű maghéj
10 g kókuszliszt
5 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen fehérjepor)
1 tk mák (nem darált, mert akkor tök jól ropog:) )
édesítő
pici só
Tápanyagtartalom ( 2 db palacsinta):
Kcal: 140,8
F: 15,8 g
Ch: 3,6 g
Zs: 7 g
A citromos túrót mindenki ismeri gondolom:
Túró+ édesítő+ facsart citromlé+ reszelt citromhéj..:)
Ma teljesen véletlenül belefutottam a sárga cukkinibe, s bár teljesen mást készültem ebédre főzni, ez a gyönyörű zöldség teljesen megihletett. Igazából túl sokban nem különbözik a zöld társától, viszont gyönyörű a színe, és ezen a borongós napon igazán felvidított. Sikerült gyönyörű bazsalikomot is találnom, és mire végeztem a bevásárlással, már tisztára úgy éreztem magam, mint egy dél-olasz gasztroregény főszereplője: a kosarában minden ami olasz (cukkíni, bazsalikom, ricotta, krémsajt, paradicsompüré), és némi felesleg a csípőjén.
Az étel maga hihetetlenül gyorsan készen van, és igazi őszi lakoma, nagy társaságnak is elkészíthető, látványos. Ha valaki nagyon nem fogyózik, sőt, kifejezetten hízni szeretne, javaslom, hogy lasagne tészta lapokat is iktasson be a rétegek közé, tetejére pedig mehet jófajta Buffalo mozzarella. De én erről csak álmodozhatok.
Hozzávalók 4 főre:
1,5 kg sárga cukkíni (vagy zöld, ha más nincs)
500 gr light darált sertéshús ( 7% zsírtartalom alatti), de bármilyen más darált hússal finom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
250 gr ricotta
125 gr light krémsajt
190 gr paradicsompüré
2 tojás
1 ek (exra szűz) oliva olaj
Friss bazsalikom
1-1 ek szárított oregano és bazsalikom
1 kk szárított kakukkfű
Só, bors
Néhány koktél paradicsom díszítésnek.
A cukkinit kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, vagy tepsiben, mindenféle fűszer, vagy olaj nélkül meggrillezzük mindkét oldalát (ez fontos, különben túl sok levet eresztene sütés közben).
A hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a hús és a paradicsompüré, a fokhagyma, valamint a fűszerek. Összefőzzük.
A ricottát, a krémsajtot, a 2 tojást, némi sóval és borssal alaposan összekeverjük.
Egy tepsit (vagy átlátszó jénait, mert abban szebben mutat) kiolajozunk. Az aljára terítjük a grillezett cukkíni felét. Erre jöhet egy réteg ricottás lötty, majd a hús. A tetejére jöhet ismét egy réteg cukkini, valamint a ricottás lötty másik fele. A paradicsomokat felszeleteljük, szépen elrendezzük a tetején, majd megszórjuk a friss bazsalikom levével. Először 15 percig sütjük 160 fokon (előmelegített sütőben), majd grillfokozatra állítjuk, és megpirítjuk a tetejét.
Egy finom, jól behűtött olaszrizlinget képzelek el mellé. De miket is beszélek…?!
Tápanyagtartalom / adag ( a bor nélkül):
Energia: 437 kcal
Fehérje: 37 gr
Szénhidrát: 16 gr
Zsír: 25 gr
A hétvégén megint a konyhában laktam… foghatjuk akár a hidegre is, ami miatt a lakás összes többi részén megvesz az Isten hidege, és a sütő mellett legalább meleg van… de inkább ez fura hormonváltozás, ami miatt más se jár a fejemben, mint hogy mit, hogyan lehetne számomra és más örökös diétára kárhoztatott sorstársak számára is fogyaszthatóvá tenni…
Sütöttem egy elrontott, majd kijavított browniet is, de ezt majd később osztom itt meg, mert a tegnapi kreálmányomra büszkébb vagyok, mivel ennek én találtam ki saját kútfőből a szénhidrát mentes megoldását, és ilyenkor rettentő lelkes tudok lenni:)… akik hasonló cipőben járnak, tuti át tudják érezni, mikor ilyen rettenetesen fontos, életbevágó kérdésben feltalálják a spanyol viaszt. Amúgy ez valószínű, nem igaz, mert szerintem onnan juthatott eszembe, hogy valahol, valamikor már hallottam róla, és most csak feltört az emlék a tudatalattimból:)
Na és, hogy mi a fenéről beszélek itt már egy bekezdése, az a süti tésztájának az alapja, ami nagyon perverzül hangzik, de esküszöm senki nem jött rá, tehát nem lehet érezni benne, az a cukkini….
Az eredeti receptben adzuki vagy fekete babot ír… na ez sem hangzik ám jobban, de tudniillik, annak tök magas a keményítő, tehát szénhidráttartalma. Úgyhogy nekiálltam törni a fejem, hogy mivel helyettesítsem, aminek hasonló az állaga, nem nagyon van íze, és alig van benne kalória és Ch… ez ugrott be:)
Szóval íme a recept:
a tészta:
40 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen proteinpor, ízesítetlen vagy vaníliás)
25 g kókuszliszt*
350 g cukkini
100 g répa
150 g (5 db) tojásfehérje
20 g őrölt mandula*
40 g laktózmentes túró
25 g laktózmentes natúr joghurt ( ha nem kell laktózmentesnek lennie, akkor lehet 65 g cottage cheese a túró és a joghurt helyett, csak én még ebből nem láttam laktózmenteset)
ízlés szerint mandula aroma
és édesítő (én le se írom mennyit raktam bele, mert szerintem nem vagyok normális ilyen téren…a 2,5 dl tejeskávémat 6 pötyivel iszom)
sütőpor
*megjegyzés:
mostmár inkább csak mandulalisztből csinálnám (tehát 45 g-ból), mert még nyersen nagyon finom marcipán íze volt, majdnem meg is ettem így:), de kisülve már nem lehetett annyira érezni sajnos
a túrókrém:
400 g laktózmentes túró
30 g natúr joghurt
kb. 1 dl víz
4 púpos teáskanál zselatin
édesítő
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint citromlé
Elkészítése:
Először megpucoltam és lepürésítettem a cukkinit és a répát, majd egy konyharuhában kifacsartam belőle a nedvességet, így totál olyan állaga lett, mint a babnak. Beleraktam minden szárazanyagot, pici forró vízben feloldott ( nálam töméntelen mennyiségű) édesítőt, és a tojásfehérje egynegyedét, a többit felvertem habbá (…gyanítom, ennek a lépésnek semmi értelme nem volt, mivel ez nem egy folyós tészta, így vajmi keveset lazított a felvert tojáshab a tészta állagán, de gondoltam baj nem lehet belőle, és ráértem:) ) Ezeket összekevertem óvatosan, kapcsos tortaformába öntöttem és beraktam a 180 fokosra előmelegített sütőbe…talán 10 perc se kellett, hogy megsüljön.
A krémmel kicsit bajlódtam, mert túl folyós lett, de itt már azt a mennyiséget írtam le, ami tuti jó lesz. Szóval a túrót, joghurtot, a citromlevet, reszelt citromhéjat és a pici forró vízben feloldott édesítőt összekevertem, a zselatint pedig a fél-1 dl vízben felforraltam és aztán a túróhoz kevertem. Ezt így beraktam a hűtőbe, hogy hűljön, és amikor már eléggé besűrűsödött, akkor a tortaalapra öntöttem. Hűtő, krém megdermed, és már lehet is vágni, enni….
Hímnemű Húsevő szerint nagyon fincsi lett… bingóóó!:)
Jahhh, és a tápanyagtartalma…már majdnem lemaradt a léééényeg:
(Ha 12 szeletre vágjuk fel, akkor egy szeleté)
Kcal: 98,6
F: 11,5 g
Ch: 3,8 g
Zs: 4 g
Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/
Na végre sikerült gép elé kerülnöm, úgyhogy most következzék a múlt hétvégi Low-carb, Protein cheesecake receptje..
A hozzávalók:
a laktózmentes változathoz ( én ezt csináltam)
500 g laktózmentes túró
és 120 g laktózmentes natúr joghurt
ha nem fontos hogy laktózmentes legyen, akkor
600 g cottage cheese leturmixolva, hogy homogén legyen
66 g szójafehérje izolátum (lehet másfajta fehérjepor is, csak a laktózérzékenységem miatt nekem ez a jó. Ráadásul ezt bioboltban is lehet kapni, kb. 1300 Ft fél kiló, ellentétben a testépítő üzletekben kapható fehérjeporokkal, amik kb. 3x ennyibe kerülnek…minimum)
2 egész tojás
2 tojásfehérje
48 g kókuszliszt
fahéj és édesítő ízlés szerint
80 g darált mandula
Elkészítése:
Először ledaráltam a mandulát és a tortaforma aljába nyomkodtam. Eztán beraktam a sütőbe, hogy kicsit kiszáradjon (..vagy ki tudja miért? Valamiért logikusnak találtam ezt a lépést szösszenetnyi cukrásztapasztalatommal) de ez nem fontos lépés, ki lehet hagyni.
Összekevertem a többi összetevőt is és ráöntöttem a darált mandulára.
Aztán beraktam a sütőbe és 170 fokon kb. 40 percig sütöttem.
Tápanyagtartalma egy szeletnek (16 szeletre osztva):
Kcal: 107
F:11,4 g
Ch: 2, 3 g
Zs: 5,4 g