Gasztrofitnesz in the ROOM

Marcipános protein szelet

Marcipános protein szeletROOM2

 

 

Aki járatos a táplálékkiegészítők világában, biztos ismeri már a protein szeleteket, amik gyors energia forrást jelentenek az edzés előtt vagy után, finomak, de kicsit sem lightosak, mert hogy nem is diétás édességnek találták ki őket, csak mi (én és Bogi, meg a hozzánk hasonló édesszájú állandóan diétázók…) szeretjük azt hinni, hogy még mindig jobb, mintha csokit ennénk, de ezzel csak becsapjuk magunkat. Ha megnézzük a kisbetűs részt, pikkpakk kiderül, hogy ezeknek a szeleteknek a magas fehérjetartalom mellett, általában a szénhidráttartalma is nagyon magas, sokszor magasabb, mint a fehérje, és bőségesen van bennük kalória…

Szóval, ha diéta alatt ennél ilyesmit, inkább csináld meg magadnak ezt a sokkal kedvezőbb tápanyag tartalmú változatot. Nagyon egyszerű, és legalább nem lesz lelkiismeret furdalásod sem.

 

Hozzávalók:

180 g laktózmentes túró (vagy sima zsírszegény)

15 g szójafehérje izolátum (vagy akármilyen más fehérjepor)

15 g kókuszliszt

10 g durvára darabolt mandula

mandula aroma (kihagyható, mert ez azért eléggé mesterséges cucc, de nekem így finomabb)

édesítő

2-3 tk zselatin

kb. fél deci víz

 

csokibevonathoz:

kb. 3-4 púpos ek zsírszegény kakaópor

édesítő

kevés forró víz ( annyi, hogy sűrű masszát tudj kikeveri a kakaóporból)

 

Elkészítés:

Összekeverem a túrót a kókuszliszttel, proteinporral, édesítővel, aromával.  A zselatint lassan felfőzöm a vízben, kicsit hagyom hűlni, aztán a túróhoz  öntöm kevergetés közben. Hozzáadom a darált mandulát. Én alufóliával ki szoktam bélelni egy négyzet alakú tálat, és abba öntöm a keveréket, mert így ha megszilárdult könnyen és szépen ki tudom szedni a dobozból. Hűtőbe rakom 1-2 órára, hogy jól megkössön. Mikor jó kemény, kiveszem, kifordítom a tálból, és 12 szeletre vágom. A kakaómasszát ekkor csinálom meg és belemártogatom őket villára szúrva (…már amit nem eszek meg így simán), aztán megint hűtőbe rakom. Pár óra múlva a bevonat is megszilárdul, és kész is a házi, majdnem szénhidrátmentes proteinszelet:)

 

Tápanyagtartalma:

az egésznek:

Kcal: 377

F: 42 g

Ch: 10 g

ZS: 19 g

egy szeletnek, ha 12 részre osztom:

Kcal: 31

F: 3,5 g

Ch: 0,8 g!!!

Zs: 1,6 g

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Andi aláírás

 

 

Az elmúlt hét termése

Háhá… gyorsabban sütök, mint gépelek, így egy csomó recepttel lógok még…

Melyik legyen az első?
Marcipános protein szeletROOM2

 

cupcake2

 

mandulás piskóta

 

császármorzsa

 

protein brownie

 

kókuszos proteines túródesszert2

 

mákos amcsi palacsinta

 

kakaós protein palacsinta

 

kókuszos proteinszelet

 

 

Andi aláírás

Csőben sült sárga cukkini ricottával és darálthússal

1371657_10201235695548625_96469198_n

 

 

Ma teljesen véletlenül belefutottam a sárga cukkinibe, s bár teljesen mást készültem ebédre főzni, ez a gyönyörű zöldség teljesen megihletett. Igazából túl sokban nem különbözik a zöld társától, viszont gyönyörű a színe, és ezen a borongós napon igazán felvidított. Sikerült gyönyörű bazsalikomot is találnom, és mire végeztem a bevásárlással, már tisztára úgy éreztem magam, mint egy dél-olasz gasztroregény főszereplője: a kosarában minden ami olasz (cukkíni, bazsalikom, ricotta, krémsajt, paradicsompüré), és némi felesleg a csípőjén.

Az étel maga hihetetlenül gyorsan készen van, és igazi őszi lakoma, nagy társaságnak is elkészíthető, látványos. Ha valaki nagyon nem fogyózik, sőt, kifejezetten hízni szeretne, javaslom, hogy lasagne tészta lapokat is iktasson be a rétegek közé, tetejére pedig mehet jófajta Buffalo mozzarella. De én erről csak álmodozhatok.

 

Hozzávalók 4 főre:

 

1,5 kg sárga cukkíni (vagy zöld, ha más nincs)

500 gr light darált sertéshús ( 7% zsírtartalom alatti), de bármilyen más darált hússal finom

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

250 gr ricotta

125 gr light krémsajt

190 gr paradicsompüré

2 tojás

1 ek (exra szűz) oliva olaj

Friss bazsalikom

1-1 ek szárított oregano és bazsalikom

1 kk szárított kakukkfű

Só, bors

Néhány koktél paradicsom díszítésnek.

 

 

 

A cukkinit kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, vagy tepsiben, mindenféle fűszer, vagy olaj nélkül meggrillezzük mindkét oldalát (ez fontos, különben túl sok levet eresztene sütés közben).

A hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a hús és a paradicsompüré, a fokhagyma, valamint a fűszerek. Összefőzzük.

A ricottát, a krémsajtot, a 2 tojást, némi sóval és borssal alaposan összekeverjük.

Egy tepsit (vagy átlátszó jénait, mert abban szebben mutat) kiolajozunk. Az aljára terítjük a grillezett cukkíni felét. Erre jöhet egy réteg ricottás lötty, majd a hús. A tetejére jöhet ismét egy réteg cukkini, valamint a ricottás lötty másik fele. A paradicsomokat felszeleteljük, szépen elrendezzük a tetején, majd megszórjuk a friss bazsalikom levével. Először 15 percig sütjük 160 fokon (előmelegített sütőben), majd grillfokozatra állítjuk, és megpirítjuk a tetejét.

Egy finom, jól behűtött olaszrizlinget képzelek el mellé. De miket is beszélek…?!

 

 

Tápanyagtartalom / adag ( a bor nélkül):

 

Energia: 437 kcal

Fehérje: 37 gr

Szénhidrát: 16 gr

Zsír: 25 gr

 

Bogi aláírás2

 

Marcipános répatorta citromos túrókrémmel

marcipános túrótorta.jpg2

 

A hétvégén megint a konyhában laktam… foghatjuk akár a hidegre is, ami miatt a lakás összes többi részén megvesz az Isten hidege, és a sütő mellett legalább meleg van… de inkább ez fura hormonváltozás, ami miatt más se jár a fejemben, mint hogy mit, hogyan lehetne számomra és más örökös diétára kárhoztatott sorstársak számára is fogyaszthatóvá tenni…

Sütöttem egy elrontott, majd kijavított browniet is, de ezt majd később osztom itt meg, mert a tegnapi kreálmányomra büszkébb vagyok, mivel ennek én találtam ki saját kútfőből a szénhidrát mentes megoldását, és ilyenkor rettentő lelkes tudok lenni:)… akik hasonló cipőben járnak, tuti át tudják érezni, mikor ilyen rettenetesen fontos, életbevágó kérdésben feltalálják a spanyol viaszt. Amúgy ez valószínű, nem igaz, mert szerintem onnan juthatott eszembe, hogy valahol, valamikor már hallottam róla, és most csak feltört az emlék a tudatalattimból:)

Na és, hogy mi a fenéről beszélek itt már egy bekezdése, az a süti tésztájának az alapja, ami nagyon perverzül hangzik, de esküszöm senki nem jött rá, tehát nem lehet érezni benne, az a cukkini….

Az eredeti receptben adzuki vagy fekete babot ír… na ez sem hangzik ám jobban, de tudniillik, annak tök magas a keményítő, tehát szénhidráttartalma. Úgyhogy nekiálltam törni a fejem, hogy mivel helyettesítsem, aminek hasonló az állaga, nem nagyon van íze, és alig van benne kalória és Ch… ez ugrott be:)

 

Szóval íme a recept:

a tészta:

40 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen proteinpor, ízesítetlen vagy vaníliás)

25 g kókuszliszt*

350 g cukkini

100 g répa

150 g (5 db) tojásfehérje

20 g őrölt mandula*

40 g laktózmentes túró

25 g laktózmentes natúr joghurt ( ha nem kell laktózmentesnek lennie, akkor lehet 65 g cottage cheese a túró és a joghurt helyett, csak én még ebből nem láttam laktózmenteset)

ízlés szerint mandula aroma

és édesítő (én le se írom mennyit raktam bele, mert szerintem nem vagyok normális ilyen téren…a 2,5 dl tejeskávémat 6 pötyivel iszom)

sütőpor

*megjegyzés:

mostmár inkább csak mandulalisztből csinálnám (tehát 45 g-ból), mert még nyersen nagyon finom marcipán íze volt, majdnem meg is ettem így:), de kisülve már nem lehetett annyira érezni sajnos

a túrókrém:

400 g  laktózmentes túró

30 g natúr joghurt

kb. 1 dl víz

4 púpos teáskanál zselatin

édesítő

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint citromlé

 

Elkészítése:

Először megpucoltam és lepürésítettem a cukkinit és  a répát, majd egy konyharuhában kifacsartam belőle a nedvességet, így totál olyan állaga lett, mint a babnak. Beleraktam minden szárazanyagot, pici forró vízben feloldott ( nálam töméntelen mennyiségű) édesítőt, és a tojásfehérje egynegyedét, a többit felvertem habbá  (…gyanítom, ennek a lépésnek semmi értelme nem volt, mivel ez nem egy folyós tészta, így vajmi keveset lazított a felvert tojáshab a tészta állagán, de gondoltam baj nem lehet belőle, és ráértem:) ) Ezeket összekevertem óvatosan, kapcsos tortaformába öntöttem és beraktam a 180 fokosra előmelegített sütőbe…talán 10 perc se kellett, hogy megsüljön.

A krémmel kicsit bajlódtam, mert túl folyós lett,  de itt már azt a mennyiséget írtam le, ami tuti jó lesz. Szóval a túrót, joghurtot, a citromlevet, reszelt  citromhéjat és a pici forró vízben feloldott édesítőt összekevertem, a zselatint pedig a fél-1 dl vízben felforraltam és aztán a túróhoz kevertem. Ezt így beraktam a hűtőbe, hogy hűljön, és amikor már eléggé besűrűsödött, akkor a tortaalapra öntöttem. Hűtő, krém megdermed, és már lehet is vágni, enni….

Hímnemű Húsevő szerint nagyon fincsi lett… bingóóó!:)

 

Jahhh, és a tápanyagtartalma…már majdnem lemaradt a léééényeg:

(Ha 12 szeletre vágjuk fel, akkor egy szeleté)

Kcal:  98,6

F: 11,5 g

Ch: 3,8 g

Zs: 4 g

Andi aláírás

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

Fahéjas Protein Cheesecake

Na végre sikerült gép elé kerülnöm, úgyhogy most következzék a múlt hétvégi Low-carb, Protein cheesecake receptje..


fahéjas sajttorta 4

 

 

A hozzávalók:

a laktózmentes változathoz ( én ezt csináltam)

500 g laktózmentes túró

és 120 g laktózmentes natúr joghurt

ha nem fontos hogy laktózmentes legyen, akkor

600 g cottage cheese leturmixolva, hogy homogén legyen

66 g szójafehérje izolátum (lehet másfajta fehérjepor is, csak a laktózérzékenységem miatt nekem ez a jó. Ráadásul ezt bioboltban is lehet kapni, kb. 1300 Ft fél kiló, ellentétben a testépítő üzletekben kapható fehérjeporokkal, amik kb. 3x ennyibe kerülnek…minimum)

2 egész tojás

2 tojásfehérje

48 g kókuszliszt

fahéj és édesítő ízlés szerint

80 g darált mandula

 

Elkészítése:

Először ledaráltam a mandulát és a tortaforma aljába nyomkodtam. Eztán beraktam a sütőbe, hogy kicsit kiszáradjon (..vagy ki tudja miért? Valamiért logikusnak találtam ezt a lépést szösszenetnyi cukrásztapasztalatommal) de ez nem fontos lépés, ki lehet hagyni.

Összekevertem a többi összetevőt is és ráöntöttem a darált mandulára.

Aztán beraktam a sütőbe és 170 fokon kb. 40 percig sütöttem.

 

Tápanyagtartalma egy szeletnek (16 szeletre osztva):

Kcal: 107

F:11,4 g

Ch: 2, 3 g

Zs: 5,4 g

 fahéjjas sajttorta5

 

 

Andi aláírás

A hétvégi gasztro-hurrikán termése

… egyelőre csak képekben, de nemsokára jönnek a receptek is:)

Andi aláírás

Szinte szénhidrátmentes magos zsemle

Hétvégén óriási gasztro-hurrikán söpört át rajtam… Azt hiszem életemben összesen nem tettem-vettem ennyit a konyhában, mint most két nap alatt. Gyanakszom az ufókra… valami tuti nem stimmel velem…
Paleo zsemle no.1
Paleo zsemle no.2 (mert rögtön korrigálni kellett a receptet)
Gumicukor (egészséges ám!!).. ezt többször is
Palacsinta kakaós tésztával
Sajttorta no.1
Kókuszos protein szelet
Lenmagropogós
…és ma estére várom a barátnőm… megcsináljuk Sajttorta no.2-t…:)
Kezdem azzal, amire a legbüszkébb vagyok. A zsemle! Hát aaaz, az nagyon durván jó lett:)
Nincs még eget-verően  nagy tapasztalatom a szénhidrát csökkentett kenyerek és zsemlék sütése terén, de annál jobban örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet. Fenemód elégedett vagyok, hogy nem kellett túl sokat tévelyegnem a nemcsak, hogy ehető, de kifejezetten finom szénhidrátmentes pék képződmények kikísérletezésének ingoványos talaján. A buci, amit sütöttem fenomenális! (Hímnemű Húsevő szerint is jó!!!- ez számomra mindig annak a mérőfoka, hogy normális ételeken szocializálódott egyének számára mennyire elfogadható a lefitneszesített végtermék.. )
Eddigi kenyereim, már amelyik sikerült, mind elég szárazak és tömörek voltak, amihez egyébként hozzászokhattunk rendes boltban vásárolt daraboknál is. Azok közül is némelyik jobban hajaz egy ízlésesen szeletelt, kokszos tégladarabhoz, mint élelmiszerhez, de ez még normális jelenségnek is számít az e fajta termékeknél.
De eeez, ez nem aaaaz! Ez hihetetlen szalonképes megjelenésű, és borzasztóan finom is, szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a sima  fehér kenyér… az előbb említett nagyüzemi darabokról meg aztán említést se tegyünk, ami az ízüket illeti.  Az állaga pedig…hmmmm.. Kívül ropogós, belül pedig puha, és omlós:)
A recept ötletet itt találtam, és meg is sütöttem nyomban (…hahh… már az is durva, hogy ezt megtehettem. Hogy csak úgy gondolok egyet, nézek egy receptet, és nini…van itthon minden, ami kell hozzá… nem csak a mustár, meg a ketchup kacsingat rám magányosan a hűtőből. Ilyenkor eszembe jut világcuki nagypapám, hogy milyen büszke lenne rám, hogy egész megemberesedtem, és olyan normális háziasszonyos dolgok pattannak ki a fejemből..)
Az eredeti egy paleo recept egyébként, amik közt nagyon jó ötleteket lehet találni, ha valaki a gabona mellőzésével szeretne sütni-főzni. Nekem viszont ezekben nem annyira tetszik, hogy eléggé szabadosan állnak a zsír kérdéshez. Ezért rögtön az első próba után,  nekiláttam kifejleszteni egy lájtosabb verziót, és tadaaaaam… sikerült elsőre:))
 
Íme a hozzávalók 5-6 darabhoz:
(kisebb lesz, mint egy rendes zsemle, de a tömörsége miatt nagyon laktató)
 
1 egész tojás
2 tojásfehérje
1 evőkanál útifű maghéj
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál citromlé
1 púpos evőkanál szezámliszt
1 púpos evőkanál lenmagliszt
2 púpos evőkanál kókuszliszt
1 púpos evőkanál szójafehérje izolátum
1 teáskanál lenmag
1 evőkanál lenmagpehely
kb.1 dl víz
1 lapos evőkanál kókuszzsír
a tetejére tetszés szerint magok
Elkészítés:
A tojásokat és a vizet összekeverem villával, majd hozzáadom a magliszteket, a lenmagot, a lenmagpelyhet, útifű maghéjat, sót, és a kókuszzsírt felolvasztva. Addig keverem, míg homogén nem lesz, majd beleszórom a sütőport és közvetlenül ráöntöm a citromlevet, ettől a sütőpor kicsit felfut, gyorsan elkeverem. Nyúlós, viszonylag lágy tésztát kapunk, amit nem kézzel formázunk gömböcökké, hanem két vizes kanállal. Sütőpapírra halmozzuk a kb.6-8 cm-es bucikat, megszórjuk magokkal, lekenjük tojássárgájával és 200 fokos sütőben kb.15-20 percig sütjük. A magas hőfoktól fog gyorsan megnőni, és így lesz kívül jó ropogós, belül pedig puha és omlós.
Ha esetleg megmaradna, 3-4 napig hűtőben eláll…de tuti nem marad belőle:)
Ja…és tök fontos! Kb. 5 perc az egészet összedobni, és aztán 20 perc múlva lehet a meleg zsemlét enni:)
 
Tápanyagtartalom: 
az egésznek: Kcal: 515 , F: 39 g, CH: 12 g, Zsír: 35 g
egy darabnak, ha 6 zsemlét csinálok: Kcal: 85,8 , F: 6,5 g, CH: 2 g!!!, Zsír: 5,8 g
Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Az első 2 hét

Az első két hét a totális átalakulásról szólt. No nem fizikailag, hiszen tetszik vagy nem, 25 éves kor felett ez már lényegesen lassabb folyamat, nem beszélve arról,hogy nem az enyém a genetikai lottó ötös…
De magamat is sikerült meglepnem elszántságommal, hihetetlen határozottsággal mondtam le a finom falatokról. Persze teljesen azért nem fordultam ki önmagamból, bizonyos szabályokat betartva próbáltam azért a kulináris örömöknek isi hódolni, leginkább a reggeli keretein belül :).
Ez már csak azért is volt fontos, mert este ugye egy extra edzéssel, és egy adag protein turmix-szal zártam a napot, így reggelre annyira éhes lettem rendszerint, hogy egy lovat is meg tudtam volna enni…
Amúgy is reggeli mániás vagyok, tudom fura, de nekem az a nap legfontosabb étkezése, mániákusan szeretek jó hosszan reggelizni, lehetőleg pizsamában, az ágyon kuporogva friss Nemzeti Sporttal. Kávé, és reggeli nélkül egyszerűen nem vagyok ember!! 🙂
Apropó kávé. Mivel bizonyos edzettségi szintnél, és zsír%-nál már borzasztóan nehéz rávenni a szervezetet a zsírvesztésre, ezért kénytelen voltam egy kis rásegítéshez folyamodni, termogén zsírégető formájában. De erről is írok most bővebben. De hogy jön ide a kávé? Hát úgy, hogy ezek a zsírégetők bizony nem kevés koffeint, és egyéb stimulánsokat is tartalmaznak, így ezek mellé még néhány kávét leküldeni, elég veszélyes játszma… :). Szóval így a másik kedvenc elfoglaltságomról is le kellett mondjak, a már-már szeánsz szerű napi 5-6 kávémról (igen, tudom.Pótcselekvés…:)). De a reggeli nem reggeli valamiféle lélekmelengető ital nélkül, a teát meghagytam délutáni pótcselekvésnek, így maradt a zsírszegény kakaó vízből,és minimális tejjel. Borzalmasan hangzik, de higgyétek el, ennyi önkínzás mellett, ez maga a csemege, így ésszerű, és kellemes kompromisszum vált belőle :).
Szóval a zsírégetőkről….
Egyvalamit rögtön az elején szögezzünk le. NEM ajánlom SOHA a zsírégetők szedését. Hatékony zsírégető tabletta ugyanis NEM létezik.
Hogy miért szedem mégis?
Itt fontos kiemelni, hogy a fogyókúra, és a köznyelvbe beépült szákásítás (mely szótól igen rosszul vagyok, mert ezt is rosszul használják) nem egy és ugyanaz. Nyílván van átfedés, és a lényeg valahol ugyanaz, de mégsem. A fogyókúránál ez egyén célja, hogy egy általa ideálisnak tartott testsúlyt elérjen, míg a szálkásítás lényege, hogy egy adott izomzatról „lepucoljuk” a zsírt, azt definiáltabbá, és láthatóbbá téve. Ha már nagy nehezen megszereztük, legyen látható…:). Hol különbözik a kettő? A szálkásításnak akkor van értelme, ha van mit szálkásítani. Tehát lényeges, már meglévő izomtömeget feltételez. Egyszerre fogyni és izmot építeni nem lehet, ugyanis két teljesen különböző biológiai folyamatról beszélünk. Tehát ha valaki fogyókúrázik, sajnos nem tudja elkerülni az izomvesztést sem (persze megfelelő edzéssel, és táplálkozással lehet ezt minimalizálni)…
Mivel az utóbbi időben nem kevés izomzatot szedtem magamra, elérkezettnek láttam az időt, hogy kicsit „finomítsak” az alkatomon, nem akarok úgy kinézni mint egy NDK-ás úszónő,és bár ballerina alkat sosem leszek, pár kg zsírtól meg szeretnék szabadulni ÚGY, hogy közben az izomveszteség minimális legyen. Na ezt hívom én finomhangolásnak…A tápanyagok már-már szimfónia szerű megkomponálását, ahol mindenből van elég, és semmiből sem túl sok, hogy a szervezetet egyértelműen a zsírvesztésre bátorítsam…:). Bonyolultan hangzik igaz? Az is..
Szóval a zsírégetők. Olyan tabletta, amit az ember bevesz, és mint egy kés lehántja rólunk a felesleges zsírt:NINCS. Nem is volt soha. Nem is lesz…
Akkor én miért szedem? A termogén zsírégetők hatásmechanizmusa, hogy megpörgeti az anyagcserét azáltal, hogy megnöveli a test alaphőmérsékletét. Éberebbé tesz, késlelteti a fáradtságot, csökkenti az éhségérzetet, segít edzés közben, hogy a szervezet minél több szénhidrátot és zsírt tudjon mozgósítani. Viszont csak akkor van értelme, ha valaki 10000 %-osan betartja a fitnesz táplálkozást, és egyáltalán nem csal. Egy kocka csokoládé is teljesen feleslegessé teszi a tabletta bevételét, mert olyan hatásmechanizmusokat indít be, amik teljesen ellentétesek a zsírégetőével. A tabletta nem csodaszer. Nem helyettesíti a mozgást, és a diétát. Csak az utolsó simításokra segít rá, arra viszont nagyon (hangsúlyozom, arról az utolsó 4-5 kg zsírról beszélünk, ami egy atletikus, sportos testet fed.).
Ennyi év sport után az én szervezetem teljesen másképp működik, teljesen másképp hasznosítja a tápanyagokat, mint egy átlagembernek.
Nagyon divatosak mostanában az alacsony szénhidrát bevitelen alapuló (ám a magas zsírbevitelt támogató) diéták. Ezekkel valóban lehet fogyni, azt is elárulom, hogy miért.
Írok erről egy külön blog bejegyzést is, de dióhéjban kifejtem most is. Szóval ha megvonjuk magunktól a szénhidrátot, ezzel a szervezetünk nagyon hamar elkezdi kiüríteni magából a víztartalékokat, mely igen látványos fogyást eredményezhet elég hamar (a szénhidrát ugyanis vizet köt meg a szervezetben), majd egy idő után némi izmot is veszít az ember (az izom építéshez, illetve megtartáshoz, KELL szénhidrát). Tehát az egész low carb hisztéria ettől olyan sikeres, hamar hozza a látványos eredményt. Férreértés ne essék, én is híve vagyok annak, hogy amennyire lehet vissza kell szorítani a szénhidrát fogyasztást. De teljesen értetlenül állok az előtt, ha valaki tömi a sajtot,és a kolbászt,de kenyeret nem eszik hozzá, mondván, low carb diétán van. Persze, fogyni fog tőle, de csak vékony lesz tőle, nem feszes. Értitek a különbséget?
Tehát az én esetemben nem csak a szénhidrátok pontos adagolására van szükség, hanem a zsírbevitel legminimálisabbra szorításáról is. A verejtékes munkával megszerzett izomtömegemet nem adom oda csak úgy!! 🙂
Ehhez pedig kell szénhidrát. Ne feledjük, a szénhidrátot a szervezet ezer módon fel tudja, és fel is fogja használni anélkül, hogy zsírt kreáljon belőle (most nem a kenyérről és krumpliról beszélek persze). A zsír viszont CSAK zsírként tud, és zsírként is fog lerakódni, mert a szervezet nem tud belőle a működéséhez tápanyagot gyártani (ami a vitaminok felszívódásához, és az egyéb esszenciális működéshez szükséges, az nagyon minimális mennyiség)….
Tehát ha sportolunk, és feszes, izmos, „zsírszegény” testet akarunk, felejtsük el a low carb diétát…
Akkor mégis mit eszem?
Íme egy nap mintaétrend:
REGGELI:
2 dl kakaó (édesítőszerrel, minimális tejjel)
2 db Low carb palacsinta (1 tojásból, édesítőszerrel, protein porral), cukormentes eperöntettel (szintén magamnak gyártom)
TÍZÓRAI:
10 dkg zsírszegény sonka, vagy zsírszegény túró
EBÉD:
20 dkg csirkemell, grillezett cukkini
UZSONNA:
Zsírszegény joghurt, 2 ek zabpehely
VACSORA:
3 dl Scietec IsoBest protein (ez is inkább vízzel, és minimális tejjel)
Hát ennyi.
És tudjátok mi hiányzott a legjobban ( a kávén kívül)? A bor.:)
Szánalmas dolog bevallani, de a hard core diétám egyik legrosszabb mellékhatása, hogy meghalt a szociális életem, és este DVD-zés közben is jól esne egy pohár pinot noir étcsokival… :).
De már csak 4 hét, eztán heti két estém igenis a hedonizmus jegyében fog telni _:) A kedvenc bor rendelős honlapomon már a virtuális kosárkámban figyel egy-két különlegesebb borcika 🙂
Final countdown…
by BOGI

Rainy Day in the ROOM

by ANDI

Gasztrofitnesz 2.0, avagy itt van az ősz, itt van újra...

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy ma délelőtt két vendégnek sem sikerült megérkeznie az edzésre. Esik pár csepp eső, megőrül a város, közlekedni, parkolni képtelenség.
A ROOMban a szokásos jó illat, eszegetem a tízórai almám. Azon morfondírozok, mivel üssem el a rengeteg rám szakadt szabadidőt. Ekkor Andi rám néz, és azt mondja: ő úgy enne egy kis tortilla tekercset. Nem csinálunk? És akkor BAMMMM jött az ötlet, hogy éppen ideje tovább dolgoznunk a gasztrofitnesz koncepción, újabb ételt kellene fitnesz kompatibilissé tenni. A sajttorta is nagy sikert aratott, ebből sem lehet baj. Persze pusztán csak a mindent elsöprő hivatástudatunk miatt indultunk el bevásárolni, nem azért mert ebben a szutyok időben valami finomra vágytunk. Nem, nem azért!!
Elindulunk. Kint zuhog az eső. Andi dokumentálja az utat a ROOM-tól a Tesco-ig. Ő már azon gondolkodik milyen szögből, milyen fénnyel fogja fotózni az ételt. Nekem azon jár az eszem, hogy mi legyen a tortillában? Mivel elérhető közelségben csak (leírni is szörnyű) fehérlisztes torilla lapokat kapni, így úgy döntöttem, hogy azt is magam gyártom. Azonban hagyományosan ugyebár a tortilla laphoz nem kevés zsiradékot kellene használni (zsír, vagy sütőmargarin), az meg ugye nálunk fel sem merülhet, így ki kellett találnom valami alternatívát. Ekkor pattant ki az ötlet a fejemből, hogy a palacsintatészta is tökéletesen megfelelhet erre a célra, ha kicsit sűrűbbre keverem. Nem lesz teljesen ugyanaz, Mexikóban hivatalos gyásznap lesz a mai, de merjünk kreatívak lenni…
Megvettük a hozzávalókat, háttérben szól a Budapest Bár, egyes dalszövegek betalálnak, ezen jókat nevetünk, közben Andinak kiosztom kiskuktás feladatait. Mesterien vágja a paradicsomot!
Akkor ugorjunk neki a hamis tortillanak. Nem, nem is hamis, csak más. Legyen ROOMtilla.
Lazán felvertem villával két tojást egy nagy csipet sóval, két evőkanál olivaolajjal, hozzá öntöttem egy bögre teljeskiörlésű lisztet, majd annyi vizet, amitől jó sűrű, kb puding állagú tésztát kaptam. Forró, kiolajozott serpenyőbe lapogattam a masszát egy kanál hátával, majd igen lassú tűzön átsütöttem az egyik, majd a másik oldalt. Fontos hogy nagyon kis lángon süssük, mivel a palacsintánál vaskosabb a tészta, ezért nagy a veszély, hogy kívül szénné ég, belül nyers marad…
Ja ebből a mennyiségből két jó nagy lapótya lett(ha nagyon igyekszem,akkor hármat is ki lehetett volna hozni belőle.
Ja hogy végül mi lett a töltelék?
Avokádós csirke!Tele tápanyaggal, tele ízzel, tele gyönyörű színekkel.
Ehhez kellett 4 paradicsom, két szép érett avokádó, fél vöröshagyma, 1 lime leve, egy csokor petrezselyem, 1 csirkemell. Mivel friss koriandert mission impossible találni a környéken, ezért elveimmel merőben ellentétesen kész fűszerkeveréket vettem, kifejezett fajitashoz valót, mert ebben van koriander is, és minden más amit amúgy magam raknék bele (kivéve az ízfokozókat…).
Szóval Andi szorgosan felkockázta a paradicsomokat, a leveses részt kivágattam vele, mert az csak eláztatná. Mármint a tölteléket. Az avokádót is hasonló méretűre vágta. E két tüneményt, a felaprított petrezselyemmel, az 1 evőkanál olivaolajjal, és a lime levével összekevertem. Táddddámmm ez kész is. Ja izé,sóztam,borsoztam,és kapott egy kis fajitas fűszerkeveréket is a nyakába. Majd jött a csirke, szép csinos kis kockákra vágta, a hagymát pedig szép apróra. Egy serpenyőben 2 evőkanál olivaolajjal , és a fajitas fűszerkeverékkel összekevertem a hagymát és a husit, majd szépen megpirítottam. Eközben Andi fotóz rendületlenül. Gyorsan egy kis öntetet is összedobtam …. hamár…
Tejföllel lenne az igazi, de mivel erős jellemek vagyunk, natúr joghurtot használtam, egy kis sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítve.
A ROOMtillákat szép ducira megtöltöttem az avokádós szutyival és a hússal. Feltekertem, tálaltam, megöntöztem joghurttal. Majd éhen vesztem már, de Andi még megdizájnolta kicsit, majd a végeredményt is lefotózta.
Finom lett, jól esett. Ajánlom 🙂
A desszert pedig egy jó kis eső űző edzés lesz este 🙂
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!