Gasztrofitnesz in the ROOM

Paradicsomos bazsalikomos fitnesz húsgolyó

paradicsomos húsgolyó

Rajongok az olaszos ízekért, bár szerencsére pizza nélkül bármeddig tudok létezni, azért a tészták nagyon tudnak hiányozni, mert maximum évente egyszer-kétszer kerülnek a tányéromra. Ez a húsgolyó viszont büntetlenül ehető (persze spagetti nélkül…nanááá), igazi kincs tud lenni, ha az ember lánya már a natúr csirkemell látványától is sikítófrászt kap.

Ez persze az én húsgolyó verzióm, de ha Alessandro (a Del Piero) elvenne feleségül, biztosan nem ezt (vagy nem ebben a formában) tenném  az asztalra a toszkán villánk luxus konyhájában (jóvanna.álmodozni lehet nem?!). De így edzés után tökéletes lesz! Amúgy családi vacsorának is kiváló, de kölykök egyenek hozzá spagettit, had élvezzék azt a pár évet amíg büntetlenül ehetnek.

Örök diétázó anyuknak a zöldség spagetti szuper köret (én enélkül eszem).

 

Hozzávalók:

500 gr zsírszegény darált marhahús

1 fej hagyma

1 felvert tojás

só, bors

1 ek worchester szósz (ha ez nincs, akkor mustár)

némi olivaolaj a tepsi kikenéséhez

 

A szószhoz

0,5 liter paradicsomsűrítmény

Némi víz, ha túl sűrű lenne

2 ek light natúr krémsajt

2 ek szárított bazsalikom (a főzés végén, tálaláskor mehet bele friss is)

1 kk kakukkfű

1 babérlevél

1 gerezd aprított fokhagyma

só,bors

 

Opcionális: parmezánsajt forgácsok tálaláshoz

 

A hagymát felaprítjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. Alaposan összekeverjük a darált hússal, majd a többi hozzávalóval. Golflabdánál egy kicsit kisebb golyókat formázunk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk, kikenjük olivaolajjal, elrendezzük rajta a húsgolyókat. 200 fokos sütőben 10 percig előpirítjuk(egyébként ez a lépcső elhagyható, de szerintem jót tesz a hús ízének egy kis pirítás). Közben a paradicsomszószt fűszerezzük, összekeverjük a többi hozzávalóval, lassú tűzön felforraljuk. Az elősütött húsgolyókat áttesszük a szószba (ha a tepsiben van maradék húslé, vagy pirult rész, azt is kanalazzuk ki a paradicsomszószba), és lassú tűzön további 20-30 percig forraljuk.

Tálaláskor friss bazsalikom, illetve parmezánsajt igen jót tesz neki!

 

Tápanyagtartalom:

Húsgolyó / db: 90 kcal, 0 gr szénhidrát, 6 gr zsír, 8 gr fehérje  //

Paradicsomszósz / dl : 36 kcal, 7 gr szénhidrát, 1 gr zsír, 1 gr fehérje



LowCarb túrógombóc almazselével

low carb túúrógombóc

 

 

Anno, mikor még elveszett voltam a konyhában (már ollllyan rég volt, nem is emlékszem…kb fél éve se:)…) és ezért időszakonként rendeltem a napi betevőm (persze mindig valami diétás fajtából), az egyik kedvencem a zabpelyhes túrógombóc volt. Ideje volt, hogy ezt is megreformáljam saját “elveim” szerint és egy még ennél is alacsonyabb szénhidráttartalmú verziót kísérletezzek ki. A kísérletezés szó ebben az esetben többszörösen megállja a helyét, ugyanis 3 menetes volt a meccs, mire végre olyan lett a végeredmény, amilyet szerettem volna. A nap végére meg gombóc-mérgezést kaptam…:)

 

Hozzávalók:

160 g laktózmentes túró (vagy sima, zsírszegény)

15 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen másfajta)

15 g kókuszliszt

1 egész tojás

1 tk útifű maghéj

édesítő

csipet só

 

Elkészítése:

Összekeverem a hozzávalókat, kézzel jól összegyurmázom. Eztán vizes kézzel kis gombócokat gyúrok, én 12-t csináltam, így kicsit nagyobbak lettek, mint egy Raffaello, de lehet nagyobbat is csinálni. Én a sok kísérletezés miatt nem bíztam a véletlenre, így a párolómba főztem meg őket gőzben, de vízben is ki lehet, ahogy az eredetit. Arra kell vigyázni, hogy miután kiszedtük őket a vízből, hagyjuk hűlni a gömböcöket, és csak utána egzecíroztassuk, mert ilyenkor nagyon puhák, pár perc múlva viszont összeállnak masszív kis golyókká.

 

Tápanyagtartalma egy adagnak (én két adagra osztottam):

laktózmentes túróból (ebből sajna nincs zsírszegény):

Energia: 205 Kcal

F: 24,5 g

Ch: 4 g

Zs: 9,45 g

 

zsírszegény túróból:

Energia: 153 Kcal

F: 23 g

Ch: 4,7 g

Zs: 4 g

 

 

Én reszelt almából, édesítővel, kis fahéjjal  és zselatinnal almazselét készítettem rá, de lehet pl. joghurttal, vagy vaníliás fehérjeporból kis vízzel kikevert öntettel is enni…vagy mással;)

 

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

 

Parmezán bundában sült csirkemell spenót mártogatóssal

parmezános csirke

Úgy tűnik, vasárnaponként nosztalgikus hangulatba kerülök, és ebédidőben kijön belőlem a falvédőre hímezhető minta háziasszony. Ilyenkor még magamhoz képest is képes vagyok túlzásokba esni ami menüt illeti. Ma ez csak annyiban lett igaz, hogy amolyan rántott húsos hangulatba kerültem, de egyrészt utálom az olajszagot, meg mindent ami rántott, másrészt egy 6 kg zsírtól megszabadulni szándékozó fitnesz edzőnek ilyen át sem futhat az agyán. Jöhet a B verzió, avagy a rántott hús forradalma. Forgattam, ízlelgettem magamban a klasszikus receptet, elhagytam a lisztet, bő olajat, és ez lett belőle:

 

Hozzávalók 2 főre:

Csirke:

300 gr csirkemell

2 ek 10%-os főzőtejszín

2 tojás

30 gr finomra őrölt zabpehely

30 gr reszelt parmezán

1 ek szárított bazsalikom

2 ek csrike zöldfűszerkeverék (nekem olyan van, amiben se tartósító, se cukor, semmi flanc nincsen)

2 ek kókuszzsír

 

Spenót mártogató:

300 gr mirelit spenót

1 dl főzőtejszín

2 ek finomra őrölt zabpehely

3 gerezd fokhagyma

só, bors

 

Elkészítés:

A mirelit spenótot egy lábosban felolvasztjuk, mehet hozzá a tejszínnel elkevert zabpehely, és a fűszerek. Összeforraljuk.

A csirkemelleket nagyobbacska nuggets formára vagdossuk.

Az őrölt zabpelyhet, a szárított bazsalikomot, a parmezánt, és a fűszerkeveréket egy tálkában összekeverjük. Egy másik tálkában a tojásokat, és a tejszínt keverjük össze. Egy tepsit kikenünk a kókuszolajjal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csirkefalatokat először a zabpelyhes cuccba, majd a tojásos löttybe, majd ismét a zabpelyhes cuccba mártjuk, és a tepsibe helyezzük őket. Betesszük a sütőbe, és mindkét oldalát kb 8-8 percig sütjük.

 

Tápérték / adag:

Csirke: 190 kcal, 25 gr fehérje, 5 gr szénhidrát, 10 gr zsír

Spenót: 120 kcal, 5 gr fehérje, 10 gr szénhidrát, 6,5 gr zsír

 

Sajtkrémes karfiolpüré, répaágyon sült csirkecombbal

sajtkrémes karfiolpüré

 

Hagyománytisztelő lányként a vasárnapi ebédek még úgy is fontosak maradtak a számomra, hogy legtöbbször a vasárnap dél valamelyik belvárosi kávézóban talál egy könyvvel, vagy egy sportújsággal. De valahogy ebédre csak haza eszik a fene.  Mivel a hagyományos, nagyanyám féle vasárnapi étkek nem túl alakbarátok, de mégis jól esik egy kis házias íz, hát megpróbáltam a rántott hús, krumplipüré kombót fitneszesre konvertálni. Az eredmény egészen meggyőző (azért a Robuchon féle Michelin csillagos krumplipürét, amit Párizsban ettem, minden nap visszasírom :D).

 

Hozzávalók 2 személyre:

Karfiolpüré:

300 gr karfiol

3 ek light sajtkrém

babérlevél, só, bors

 

Csirke:

4 db kisebb csirke felsőcomb

4 db répa

1 nagy fej hagyma

2 ek kókuszolaj

só,bors,kömény,pirospaprika, bio vegeta

1 ek worchester szósz

2 dl víz

 

A karfiolt feltesszük főni a fűszerekkel. A csirkecombokat lebőrözzük, zsírtalanítjuk. Alaposan belemasszírozzuk a combokba a bio vegetát, hogy érezze a törődést. A répát, és a hagymát felkockázzuk. Egy jénai aljára 2 ek kókuszolajat öntünk, beleszórjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, mehet a worchester szósz is, és a 2 dl víz. Erre jöhetnek a combok. Jénai lefed, majd 200 fokos sütőben pároljuk vagy fél órát. Utána levesszük róla a jénai tetejét, kicsit meglocsolgatjuk a pecsenyelével a húst, átkavarjuk a zöldséget, majd vagy 20 perce visszarakjuk, hogy színt kapjanak (megforgatni sem bűn őket). A karfiolt leszűrjük, pürésítjük, hozzákeverjük a sajtkrémet.

Igazából ennyi az egész, elronthatatlan, és nagyon finom. Nem azt mondom, hogy megjelenik felette egy nagymama szelleme, de lelkifurcsi mentes vasárnapi ebédnek kiváló.

 

Sütőtökös kesudiós csirke

sütőtökös kesudiós csirke

Végre egy nem desszert! Kicsit eltolódtak a posztjaink a desszertek irányába, ebből is látszik, hogy hosszú éveken keresztül mit nyomtunk el magunkban :). De most jöjjön egy igazi őszi recept, szutykos, esős napokon szépen felmelegít, csupa egészség.

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

300 gr sütőtök

300 gr zöld ceruzabab (én mirelitet használtam)

300 gramm csirkemell

80 gramm kesudió

2 ek light szójaszósz

3 ek kókusztej

3 ek mogyoróolaj (persze működik oliva vagy napraforgó olajjal is)

Egzotikus fűszerkeverék ( legyen benne gyömbér, chili, kurkuma…ilyesmi)

Só, bors (a szójaszósz ugye már sós, szóval sót csak akkor adagoljunk a végén, ha szükséges).

 

Elkészítés:

A csirkét és a sütőtököt felkockázzuk. Egy serpenyőt felhevítünk az olaj, és a szójaszósz keverékével. A csirkekockákat kicsit előpirítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Fűszerezzük, majd néhány evőkanál vízzel puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot, és a kesudiót, készre főzzük. A végén hozzáadjuk a kókusztejet (ha valaki szotyisabban szereti, adhat hozzá többet is) Tádddááááámmm ennyi. Ha esetleg köretet hiányolna valaki, akkor barna rizzsel ajánlom, de az értelemszerűen megnöveli a szénhidrát tartalmát az ételnek.

 

Tápanyag tartalom / adag:

Energia: 350 Kcal

Fehérje: 22 gr

CH: 17 gr

Zsír: 10 gr

 

Csőben sült sárga cukkini ricottával és darálthússal

1371657_10201235695548625_96469198_n

 

 

Ma teljesen véletlenül belefutottam a sárga cukkinibe, s bár teljesen mást készültem ebédre főzni, ez a gyönyörű zöldség teljesen megihletett. Igazából túl sokban nem különbözik a zöld társától, viszont gyönyörű a színe, és ezen a borongós napon igazán felvidított. Sikerült gyönyörű bazsalikomot is találnom, és mire végeztem a bevásárlással, már tisztára úgy éreztem magam, mint egy dél-olasz gasztroregény főszereplője: a kosarában minden ami olasz (cukkíni, bazsalikom, ricotta, krémsajt, paradicsompüré), és némi felesleg a csípőjén.

Az étel maga hihetetlenül gyorsan készen van, és igazi őszi lakoma, nagy társaságnak is elkészíthető, látványos. Ha valaki nagyon nem fogyózik, sőt, kifejezetten hízni szeretne, javaslom, hogy lasagne tészta lapokat is iktasson be a rétegek közé, tetejére pedig mehet jófajta Buffalo mozzarella. De én erről csak álmodozhatok.

 

Hozzávalók 4 főre:

 

1,5 kg sárga cukkíni (vagy zöld, ha más nincs)

500 gr light darált sertéshús ( 7% zsírtartalom alatti), de bármilyen más darált hússal finom

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

250 gr ricotta

125 gr light krémsajt

190 gr paradicsompüré

2 tojás

1 ek (exra szűz) oliva olaj

Friss bazsalikom

1-1 ek szárított oregano és bazsalikom

1 kk szárított kakukkfű

Só, bors

Néhány koktél paradicsom díszítésnek.

 

 

 

A cukkinit kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, vagy tepsiben, mindenféle fűszer, vagy olaj nélkül meggrillezzük mindkét oldalát (ez fontos, különben túl sok levet eresztene sütés közben).

A hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a hús és a paradicsompüré, a fokhagyma, valamint a fűszerek. Összefőzzük.

A ricottát, a krémsajtot, a 2 tojást, némi sóval és borssal alaposan összekeverjük.

Egy tepsit (vagy átlátszó jénait, mert abban szebben mutat) kiolajozunk. Az aljára terítjük a grillezett cukkíni felét. Erre jöhet egy réteg ricottás lötty, majd a hús. A tetejére jöhet ismét egy réteg cukkini, valamint a ricottás lötty másik fele. A paradicsomokat felszeleteljük, szépen elrendezzük a tetején, majd megszórjuk a friss bazsalikom levével. Először 15 percig sütjük 160 fokon (előmelegített sütőben), majd grillfokozatra állítjuk, és megpirítjuk a tetejét.

Egy finom, jól behűtött olaszrizlinget képzelek el mellé. De miket is beszélek…?!

 

 

Tápanyagtartalom / adag ( a bor nélkül):

 

Energia: 437 kcal

Fehérje: 37 gr

Szénhidrát: 16 gr

Zsír: 25 gr

 

Bogi aláírás2

 

A hétvégi gasztro-hurrikán termése

… egyelőre csak képekben, de nemsokára jönnek a receptek is:)

Andi aláírás

Szinte szénhidrátmentes magos zsemle

Hétvégén óriási gasztro-hurrikán söpört át rajtam… Azt hiszem életemben összesen nem tettem-vettem ennyit a konyhában, mint most két nap alatt. Gyanakszom az ufókra… valami tuti nem stimmel velem…
Paleo zsemle no.1
Paleo zsemle no.2 (mert rögtön korrigálni kellett a receptet)
Gumicukor (egészséges ám!!).. ezt többször is
Palacsinta kakaós tésztával
Sajttorta no.1
Kókuszos protein szelet
Lenmagropogós
…és ma estére várom a barátnőm… megcsináljuk Sajttorta no.2-t…:)
Kezdem azzal, amire a legbüszkébb vagyok. A zsemle! Hát aaaz, az nagyon durván jó lett:)
Nincs még eget-verően  nagy tapasztalatom a szénhidrát csökkentett kenyerek és zsemlék sütése terén, de annál jobban örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet. Fenemód elégedett vagyok, hogy nem kellett túl sokat tévelyegnem a nemcsak, hogy ehető, de kifejezetten finom szénhidrátmentes pék képződmények kikísérletezésének ingoványos talaján. A buci, amit sütöttem fenomenális! (Hímnemű Húsevő szerint is jó!!!- ez számomra mindig annak a mérőfoka, hogy normális ételeken szocializálódott egyének számára mennyire elfogadható a lefitneszesített végtermék.. )
Eddigi kenyereim, már amelyik sikerült, mind elég szárazak és tömörek voltak, amihez egyébként hozzászokhattunk rendes boltban vásárolt daraboknál is. Azok közül is némelyik jobban hajaz egy ízlésesen szeletelt, kokszos tégladarabhoz, mint élelmiszerhez, de ez még normális jelenségnek is számít az e fajta termékeknél.
De eeez, ez nem aaaaz! Ez hihetetlen szalonképes megjelenésű, és borzasztóan finom is, szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a sima  fehér kenyér… az előbb említett nagyüzemi darabokról meg aztán említést se tegyünk, ami az ízüket illeti.  Az állaga pedig…hmmmm.. Kívül ropogós, belül pedig puha, és omlós:)
A recept ötletet itt találtam, és meg is sütöttem nyomban (…hahh… már az is durva, hogy ezt megtehettem. Hogy csak úgy gondolok egyet, nézek egy receptet, és nini…van itthon minden, ami kell hozzá… nem csak a mustár, meg a ketchup kacsingat rám magányosan a hűtőből. Ilyenkor eszembe jut világcuki nagypapám, hogy milyen büszke lenne rám, hogy egész megemberesedtem, és olyan normális háziasszonyos dolgok pattannak ki a fejemből..)
Az eredeti egy paleo recept egyébként, amik közt nagyon jó ötleteket lehet találni, ha valaki a gabona mellőzésével szeretne sütni-főzni. Nekem viszont ezekben nem annyira tetszik, hogy eléggé szabadosan állnak a zsír kérdéshez. Ezért rögtön az első próba után,  nekiláttam kifejleszteni egy lájtosabb verziót, és tadaaaaam… sikerült elsőre:))
 
Íme a hozzávalók 5-6 darabhoz:
(kisebb lesz, mint egy rendes zsemle, de a tömörsége miatt nagyon laktató)
 
1 egész tojás
2 tojásfehérje
1 evőkanál útifű maghéj
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál citromlé
1 púpos evőkanál szezámliszt
1 púpos evőkanál lenmagliszt
2 púpos evőkanál kókuszliszt
1 púpos evőkanál szójafehérje izolátum
1 teáskanál lenmag
1 evőkanál lenmagpehely
kb.1 dl víz
1 lapos evőkanál kókuszzsír
a tetejére tetszés szerint magok
Elkészítés:
A tojásokat és a vizet összekeverem villával, majd hozzáadom a magliszteket, a lenmagot, a lenmagpelyhet, útifű maghéjat, sót, és a kókuszzsírt felolvasztva. Addig keverem, míg homogén nem lesz, majd beleszórom a sütőport és közvetlenül ráöntöm a citromlevet, ettől a sütőpor kicsit felfut, gyorsan elkeverem. Nyúlós, viszonylag lágy tésztát kapunk, amit nem kézzel formázunk gömböcökké, hanem két vizes kanállal. Sütőpapírra halmozzuk a kb.6-8 cm-es bucikat, megszórjuk magokkal, lekenjük tojássárgájával és 200 fokos sütőben kb.15-20 percig sütjük. A magas hőfoktól fog gyorsan megnőni, és így lesz kívül jó ropogós, belül pedig puha és omlós.
Ha esetleg megmaradna, 3-4 napig hűtőben eláll…de tuti nem marad belőle:)
Ja…és tök fontos! Kb. 5 perc az egészet összedobni, és aztán 20 perc múlva lehet a meleg zsemlét enni:)
 
Tápanyagtartalom: 
az egésznek: Kcal: 515 , F: 39 g, CH: 12 g, Zsír: 35 g
egy darabnak, ha 6 zsemlét csinálok: Kcal: 85,8 , F: 6,5 g, CH: 2 g!!!, Zsír: 5,8 g
Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Fehérjedús-extra low carb- alig kalóriás sós palacsinta

Tegnap rendkívül büszkén újságoltam ekto/mezomorf testalkatú, csülkös-pacalt zsíros kenyérrel tunkoló életem párjának (aki hatásomra azért zöldséget is fogyaszt elég sűrűn… ha mást nem, kovászos uborkát), hogy nézze meg, mit sikerült összehoznom ebédre, és képzelje, csak 200 kcal az egész!!! Mindezt széles vigyorral, dagadó mellkassal nyomatékosítva…mire flegmán vállat vont, és közölte, hogy őt ez annyira nem villanyozza fel, bocsi, mert ő bármit ehet….. pff…nem is pff, pfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff!!!!!!!!!!!!
Tudom-tudom, szakmámból kifolyólag kötelességem lenne együtt érezni azokkal, akiknek pont az ellenkezője a problémája, azaz hogy nem tudnak hízni. De most komolyan. Kegyetlenség elvárni őszinte együttérzést olyantól (pl tőlem), aki fél életét a kalóriaszámlálásnak kell szentelje, olyanokkal szemben, akik nem tudnak annyi kakaós csigát, aranygaluskát, csokispuddingostejszínhabosfagyissajttortát magukba tömni, hogy egy grammot is felszednének. Hát igen…! Egy könnycsepp is lecsordult az arcomon, ahogy belegondoltam…:/
Persze biztos rossz, hogy folyton enni kell, mert a vér így állandóan az ember gyomrában van és biztos akadályozza például a szellemi munkát, na de én sem döntögetek intellektuális csúcsokat, amikor épp kiesik a szemem az éhségtől…Ok, ne nyissunk vitát, hogy kinek rosszabb… NEKÜNK!!:)

Szóval találtam egy receptet az előbbiekben már említett blogon, amit kicsit átgondolva méginkább lefogyasztottam Ch szempontból, és jelentem nagyon jó lett az eredmény!
Egyrészt nagyon laktató, másrészt finom…. még a kedves pacalevő is aszondta, úgyhogy ez tuti azt jelenti, hogy mindenképpen alkalmas normális emberi fogyasztásra:)

 

Íme a recept:

Hozzávalók:
4 db tojásfehérje
5 g lenmagliszt
5 g zabliszt
2 g útifű maghéj por/ psyllium husk (úgy hangzik, mintha nehéz lenne beszerezni, de bioboltban tuti van!)
fokhagymás vagy sima só, bors

Össze kell kutyulni a hozzávalókat, és kisütni, mint egy palacsintát. Én két db-ot szoktam csinálni belőle.

 

A két palacsinta tápanyagtartalma összesen:


Kcal: 101
F: 14,65
Ch: 3,5
Zs: 0,7

Eztán fűszerezett zsírszegény túróval, sonkával, salátával szoktam megtölteni, de ez bármi lehet, amit szerettek.

 

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

Rainy Day in the ROOM

by ANDI
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!