Gasztrofitnesz in the ROOM

Gasztro-sokk és csokis protein golyók


Egy ideje az öregedés csalhatatlan jeleit vélem felfedezni magamon. Például van egy függőleges ránc a homlokomon!!!..jesszusom, botoxot neki!! … és tőlem eddig abszolúte távol álló dolgok iránt kezdek egészen belülről fakadó önkéntes késztetést érezni… Mint például a sütés-főzés…???!!! Én? Én, aki egy éve még egy saláta időigényes elkészítésére sem pazarolta drága idejét. Jó volt az a répa csak úgy simán megpucolva, harapva, meg mellé az alma és a konzerv tonhal dobozból!!!… Merthogy ugyanoda megy úgyis… Semmiféle értelmét nem leltem, ennél több energiát fektetni az étkezésembe. De már ez is haladás volt, ahhoz képest, amit harmatos zsengeborsó koromban követtem el a gasztronómia ellen, amikor is különféle “kúrákat” váltogattam egy -két hetente, puszta lustaságból. Volt például virsli-hét, kukoricapehely-hét, bélszínroló-hét, amikor csak és kizárólag ezeket fogyasztottam, megspórolva ezzel az étkezésre pazarolt gondolatok energiáját… Mert mennyi értelmesebb dologra kellett ez a sok kalória ugyebár, akkor 18 évesen.. (hjajj, régi gondtalan, szép idők, amikor még Fantás vodka-narancs volt a menő/ü nálam, és nem értettem, milyen megfontolásból isznak a nálam felnőttebbek erjedt szőlőlevet… bezzeg most…)
Na szóval eme gyalázatosan igénytelen gasztro-múlthoz képest az, hogy tegnap például őszinte lelkesedéssel rohantam a piacra, hogy lenmaglisztet vegyek egy újonnan felfedezett majdnem szénhidrátmentes, proteines kenyérrecept kikísérletezéséhez, az már-már hihetetlen fejlődésnek tekinthető étkezésem evolúciójában. A hozzáállásommal nincs baj, rég voltam ilyen lelkes, és furcsamód kikapcsolódásnak érzem a konyhai tüsténkedést ..a tehetségem kétséges… nem annyira blogra való, ami kisült az első próbálkozásból:/.. de már kivizsgáltam az ügyet, és megtaláltam a rákfenét, akadt egy kis probléma az angol mértékegység átszámításával, ami miatt megtörtént a sajnálatos eset, és a kenyerem csúnyán összeesett..hm ez rímelt, vahaha… a hétvégén újratesztelek, és ha valami szalonképes dolog sikerül belőle, fel is rakom ide.
Ennek a hirtelen jött érdeklődésnek köszönhetően világrengető felfedezést tettem a világhálón. Találtam egy blogot, ami tele van fitneszes- magas fehérje- alacsony, majdnem szénhidrátmentes kenyér és SÜTI!!!!! receptekkel, a sajttortán keresztül, a cupcake-en át, a  palacsintáig pffff…van minden, aminek eddig még a sima látványától is híztam. Áldott legyen a blogszerző, Anna Sward neve. Ilyen gyorsan még sosem zártam a szívembe senkit:)

 

Mivel azon nem ritka szerencsétlen flótások körét bővítem én is, akiket hízékony alkatuk mellett még mérhetetlen édesszájúsággal is sújtott a sors, elmondhatatlan boldogság a tudat, hogy némi kreativitással és jó-jóóóóó, egy kevés kompromisszummal azért van megoldás olyan esetekre, amikor bezombult tudattal ácsingózunk valami édesség után… mert van ilyen, hajjajjj! Amikor egyszerűen nem tudsz másra gondolni, mert kis cukros rózsaszín fánkocskák táncolnak a szemed előtt, és úgy érzed, hogy ha azonnal nem viszel be valami szénhidrátot, tuti, hogy az agyad atomjaira hullik… egész éjjel palacsintákról, meg sajttortákról álmodsz, és úgy ébredsz, hogy már álmodban majdnem éhen haltál…. na és ilyenkor nincs az az akaraterő, ami megakadályozna abban, hogy még mamuszban-pizsiben ne másszak fel a konyhaszekrényre, hogy elérjem a legeslegfelső polcra rejtett Nutellát, amit persze én tettem oda a biztonság kedvéért, hogy ne is lássam… de mit nekem szekrény, ilyenkor simán kiállnék pusztakezes földharcra Fekete Lacival szemben is, csak megszerezzem a prédát.
Na, hát kicsit lehet, hogy elragadtattam magam, pedig ez így igaz, ahogy mondom… minden szó :/
Szóval elhatározásom szilárd, mostantól minden héten kísérletezem, és a sikeres akciók eredményét megosztom itt a nagyérdeművel, hátha léteznek rajtam kívül ezen a bolygón még hasonlóan mostoha sorsú és genetikájú egyedek, akik ugyanígy élethosszig tartó kalóriaszámolgatásra kárhoztattak. 

 


Az első, szerény kis próbálkozásom itt is van.
Jóóó, hát nem csaptam bele nagyon a lecsóba, ez egy igazán marha egyszerű cucc, viszont helyettesíthető vele, az általam is oly kedvelt proteinszelet, amit olyankor eszem, amikor már ölni tudnék valami csokiért. Csak hát borsos ára mellet még a szénhidráttartalma is elég magas, szóval szinte olyan, mintha fehérjével turbózott Mars csokit ennél….. csak még több kalória van benne…

A hozzávalók:

30 g étcsokis whey protein
40 g lenmagliszt ( a eredeti receptben zabliszt volt, de abban sokkal több a Ch)
3 tk zsírszegény kakaópor

Ezeket simán össze kell keverni, és evőkanalanként adagolni hozzá a vizet, hogy nehogy túl híg legyen, mert eztán golyókat kell belőle formálni.

Mivel nem lett elég édes, én utána még pici forró vízben feloldottam pár szem édesítőt, és annyi kakaóport szórtam bele, hogy bele tudjam forgatni a golyókat, így lett rajta egy édes “csokimáz” Egyébként felolvasztott étcsokiba is bele lehet forgatni, de én még óvatos vagyok, nem akarok rögtön elkárhozni:)

A lenmagliszt helyett legközelebb tuti kókuszlisztet használnék, mert sokkal finomabb lenne(.. bár kicsit több benne a Ch, és kevesebb a fehérje, de még így is sokkal jobb, mint a bolti)


Tápanyag tartalma egy golyónak (ha 8-at csinálsz belőle):

Kcal: 34
F: 4,6
Ch:0,5
Zs: 0,83
 
A végtermék bárminemű hasonlósága Miki egérhez, pusztán a véletlen műve! 



 

Közkívánatra - Fitness Cheesecake

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg zabpehely
Víz
Kevés fahéj, édesítőszer
A krémhez:
500 gramm zsírszegény túró
500 gramm zsírszegény krémsajt
1 citrom (reszelt héja+leve)
4 tojás
Édesítőszer
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 kk sütőpor
20 gramm vaníliás proteinpor (nem fitneszeseknek főzős vaníliás pudingpor)
3 ek low carb liszt
Eperöntet:
0,5 kg fagyasztott eper
1 kk citromlé
Édesítőszer
Elkészítés:
A zabpehelyből jó sűrű zabkását főzünk. Ezt egy 28 cm-es, kiolajozott tortaforma aljára lapogatjuk. Megvárjuk míg kihűl, majd forró sütőben picit elősütjük, hogy leheletnyit megbarnuljon.
A krémhez villával felverjük a tojásokat (nem kell habosra, csak legyen egynemű. Összekeverjük a hozzávalókat. Kb 160 fokon sütjük úgy egy órát (érdemes alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg a teteje). Akkor a legjobb, ha áll egy éjszakát a hűtőben.
Az eperöntet szimplán csak össze kell főzni, majd turmixolni. Különálló öntetként is lehet tálalni, vagy a még nyers tésztába csöpögtetni belőle, és azzal megsütni. vagy is is 🙂

Fitnesz pizza tonhal feltéttel

 
 
Hozzávalók (1 személyre):
10 dkg karfiol
1 tojás
1 ek low carb liszt (működik simával, de ha már fitnesz, legalább teljes kiörlésű legyen)
1 kk sütőpor, só, bors
Nem fogyózók reszelhetnek a tésztába némi sajtot.
Tonhalas feltét:
1 db natúr tonhal konzerv
3 ek paradicsom püré, 1 kk oliva olaj (extra szűz)
bazsalikom, oregano, só, bors
Light mozzarella
Elkészítés:
A karfiolt jó puhára főzzük sós vízben. Leszűrjük, majd villával alaposan összetörjük. Megvárjuk míg kihűl (különben összekapná a tojást). A tojást villával kissé felverjük, sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. Az összes hozzávalót összekutyuljuk. Egy sütőpapíron ceruzával körberajzolunk egy kerek kistányért. Megfordítjuk a sütőpapírt (hogy a ceruzás része legyen alul). Ráhalmozzuk a karfiol tésztát. Sütőben világos arany barnára elősütjük. Óvatosan megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre.
A tonhalat összekeverjük a többi hozzávalóval (kivéve a mozzarellát), ráhalmozzuk a karfiol alapra, tetejére mehet a sajt…
Grill fokozatra visszatesszük (óvatosan, mert könnyen megég, és lényegében már csak a sajt kell ráolvadjon).

A feltét nyilván akármilyen variációban működik 🙂

Fitnesz császármorzsa, joghurttal, friss áfonyával

Hozzávalók ( 1 személyre):
 
1 tojás
2 ek zabpehely
2 ek low carb liszt
1 ek protein por (Scietec Isobest – de nem fitneszeseknek ez teljesen elhagyható)
Édesítőszer (kinek mi…)
2 ek tej
Öntethez:
 
Friss áfonya (mirelittel is működik)
1 dl zsírmentes natúr joghurt
Édesítőszer, némi fahéj
Elkeverjük a hozzávalókat. Egy serpenyőt vékonyan kiolajozunk. Kiterítjük benne a tésztát, és nagyon kis lángon addig sütjük, amíg picit megszilárdul (vigyázat, könnyen megég!). Megpróbáljuk megfordítani. Ha nem megy, akkor vágjuk négybe, és úgy fordítsuk meg. Így is süssük egy keveset, aztán egy spatulával essünk neki, és „szaggassunk” belőle kis galuska szerűségeket. Majd ezeket pirítsuk tovább.
A joghurtot is elkeverjük a hozzávalókkal. Tányérra halmozzuk a morzsát, majd megöntözzük a joghurtos szutyival.
Tádddááámmm 🙂

Ananászos proteines túrókuglóf

Hozzávalók:
4 tojás
5 ek kókuszreszelék
500 gr zsírszegény túró
4 karika (cukrozatlan) ananász apróra vágva (ha konzerv, akkor jól lecsepegtetve)
20 gr protein por (vaníliás)
4 ek gluténmentes vaníliás pudingpor
3 ek zsírszegény natúr joghurt
3 kk sütőpor
Édesítőszer
A tojásokat enyhén felverjük, majd a többi hozzávalót is nemes egyszerűséggel hozzákeverjük. Szilikonformában (kuglóf, őzgerinc, tortaforma)160 fokon, kb. 50-60 perc alatt sül meg. Kihűlve lehet normálisan szeletelni, ideális esetben álljon egy éjszakát hűtőben.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!