Gasztrofitnesz in the ROOM

Sütőtökös kesudiós csirke

sütőtökös kesudiós csirke

Végre egy nem desszert! Kicsit eltolódtak a posztjaink a desszertek irányába, ebből is látszik, hogy hosszú éveken keresztül mit nyomtunk el magunkban :). De most jöjjön egy igazi őszi recept, szutykos, esős napokon szépen felmelegít, csupa egészség.

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

300 gr sütőtök

300 gr zöld ceruzabab (én mirelitet használtam)

300 gramm csirkemell

80 gramm kesudió

2 ek light szójaszósz

3 ek kókusztej

3 ek mogyoróolaj (persze működik oliva vagy napraforgó olajjal is)

Egzotikus fűszerkeverék ( legyen benne gyömbér, chili, kurkuma…ilyesmi)

Só, bors (a szójaszósz ugye már sós, szóval sót csak akkor adagoljunk a végén, ha szükséges).

 

Elkészítés:

A csirkét és a sütőtököt felkockázzuk. Egy serpenyőt felhevítünk az olaj, és a szójaszósz keverékével. A csirkekockákat kicsit előpirítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Fűszerezzük, majd néhány evőkanál vízzel puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot, és a kesudiót, készre főzzük. A végén hozzáadjuk a kókusztejet (ha valaki szotyisabban szereti, adhat hozzá többet is) Tádddááááámmm ennyi. Ha esetleg köretet hiányolna valaki, akkor barna rizzsel ajánlom, de az értelemszerűen megnöveli a szénhidrát tartalmát az ételnek.

 

Tápanyag tartalom / adag:

Energia: 350 Kcal

Fehérje: 22 gr

CH: 17 gr

Zsír: 10 gr

 

Hétvégi villá/m/s/reggeli

fotó 2 (15)

 

Mióta így megháziasszonyosodtam egész rászoktam a piacozásra is…. tervezem egy cekker (..gurulós szatyor) beszerzését, mert az egyre sűrűbb cipekedéstől már a hajam égnek áll, de még nem találtam megfelelőt… nem véletlen, kissé vénlányos a dizájn:)

Elővigyázatosságból viszont gyorsan összedobtam egy villám reggelit, mert abból a fajtából való vagyok, aki ha éhes, rettentő agresszívvá, elviselhetetlenül türelmetlenné és hisztissé válik… pláne 20 kg szatyorral megrakva. Ilyenkor, mint egy viseltes zombi, kúszok fel a 4-re és áldom a sorsot, hogy a piac csak két sarokra van tőlünk…

Szeretem ezeket a palacsintákat, mert lehet édesen, sósan is készíteni, pikkpakk megvan, és annak ellenére, hogy nagyon laktató, alacsony a kalóriaértéke. A legjobb kombó:)

 

Hozzávalók:

1 egész tojás

1 tojás fehérje

1 tk útifű maghéj por

10 g kókuszliszt

5 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérje por)

fél vanília rúd kikaparva

édesítő pici só

 

Töltelékhez:

50 g laktózmentes túró (vagy sima)

5 g kókuszreszelék

pár csepp citromlé (kihagyható, de kicsit így pikánsabb)

édesítő

fotó 4 (18)

 

Tápanyag tartalma összesen:

Energia: 229 Kcal

F: 23 g

Ch: 5,5 g

Zs: 12, 4 g

 

Extra Low Carb Brownie :)

low carb Brownie

 

Beismerem… még egy tűzben edzett diétázó is nagyokat nyel a desszert pult előtt, mikor kikéri a kisadag szójatejes latte-jét a Mekborzasztó gyorsétterem kávézójában, és lesütött szemmel botorkál fel az edzőterembe ( a munkahelyére), ahol aztán elégedetten konstatálja, hogy legalább nem kétszer annyit kell edzenie aznap, egy borzasztó jó brownie miatt…. igen, ilyenekkel szoktam nyugtatni magam… néha bejön, és leáll a savtermelésem anélkül, hogy egész nap a brownie-n járna az eszem.

De most már tudok egy alakbarát alternatívát rá, és mivel ezt nekem kell megcsinálnom, legalább még az is eléget némi energiát:) Elképesztő praktikus vagyok:)

 

Hozzávalók:

40 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérjepor)

25 g kókuszliszt

450 g cukkini

5 db tojásfehérje

3 ek  zsírszegény kakaópor

1 tk sütőpor

édesítő

 

Elkészítés:

A cukkinit megpucolom, pürésítem, aztán egy konyharuhában kifacsarom a levét. A péphez adom a szárazanyagokat, és 1 tojásfehérjét. A többi fehérjét felverem, és óvatosan keverem bele a tésztába. Aztán tepsibe öntöm, és 180 fokon sütöm, kb 20 percig, vagy amíg a villát beleszúrva nem marad ragacsos.

 

1 szelet tápanyagtartalma ( ha 10 szeletre osztom):

Kcal: 60

F: 7,6 g

Ch: 2,3 g

Zs: 1,8 g

 

Andi aláírás

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Kakaós csiga updatelve

csokis túrókrémes kosárka2

 

 

Lelkem rajta… én kitartó voltam, és nem adtam fel egyhamar… de mindennek van határa.

Az ihletet a “doktorsvarc-féle” csiga adta, mert az, norbi-biznisz ide vagy oda, betyárosan jó anyag… de hát  titkos meg többmilliós, talán sosem létezett recept alapján készül, és nehogy már ne lehessen hasonlót itthon is gyártani! Pláne ilyen óriási pékmester tapasztalattal, amivel én rendelkezem…khmmmm… hát találtam is egy fitneszes-sütős oldalon, ami mostanra már nem lelhető meg, így nem tudok hivatkozni rá, egy lekarcsúsított kakaós csiga receptet, és elkezdtem még egy kicsit átvariálni, olyan hihetetlen sikerrel, hogy egy héten át gyártottam a rosszabbnál rosszabb variációkat egyenesen a kukába. Egyébként volt, ami ehető lett, de szép egy se…:/ Sehogy sem akart megkelni a tészta, és mind olyan aszott lett, mint egy 1996-os búcsúból megmaradt kókusztekercs. Gondoltam, hagyom a témát pihenni kicsit, hátha az idő majd segít rajtam.

Pár napja gondoltam egyet, előkaptam a receptet, kicsit gyúrtam rajta, és vártam a csodát… ami nem jött el. Kezd erős gyanú ébredni bennem, hogy a búzának valami szoros kapcsolódása lehet az élesztővel a tésztakelesztés témájában, és hiába drukkolok lelkesen a magliszteknek, nem lesz eredményes soha a kísérlet….

Nnnna mindegy, kicsit elkámpicsorodtam, de aztán összeszedtem magam, és elhatároztam, hogy nem hagyom magam porig alázni egy gömböcnyi (jó kemény és súlyos) tészta által, hanem kitalálok valami használhatót, és bosszúból megeszem.

Így született ez a kosárka, és istenemre mondom, jóóó lett! …és még szép is…hahhh, győztem:)

csokis túrókrémes kosárka

 

Hozzávalók:

tészta( az élesztőt és a búzasikért így már nem írom le, mivel ezek nem kellenek bele, ha egyszer nem kel meg úgyse…)

12 g lenmagliszt

12 g szezámliszt

37 g kókuszliszt

37 g szójaprotein izolátum (vagy akármilyen fehérjepor)

csipet só

0.5-1 dl langyos szójatej (vagy sima)

1 tojás

csipetnyi őrölt vanília

édesítő

 

Töltelék:

200 g laktózmentes túró ízesítve (én karamelles ízesítővel csináltam, amit az egyik tápkieg. boltból lehet rendelni, de lehet bármivel)

 

Tetejére:

zsírszegény kakaópor

édesítő

pici forró víz

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrtam (kihagyandó: beraktam 30 fokon megkelni a sütőbe, nem sikerült- hisztiztem-toporzékoltam-megnyugodtam-felülkerekedtem), muffin sütő formát kicsit kikentem kókuszolajjal, és belenyomkodtam a tésztát, hogy kis kosár legyen belőle. Beraktam sülni 170 fokra, kb. 10 percre.

A túrót az édesítővel és az ízesítővel összeturmixoltam, hogy egynemű legyen. Beletöltöttem a kosárkákba.

A kakaóport és az édesítőt pici forró vízzel jó sűrűre kikevertem, úgy hogy elterüljön a süti tetején, de ne folyjon le. Hűtőbe raktam, míg megszilárdult a teteje.

 

Tápanyag tartalma:

6 db lett belőle, 1 darabban:

Energia: 132 Kcal

F: 16 g

Ch: 3 g

Zs: 5,6 g

 

Andi aláírás

 

 

 

 

 

Mandulás- narancsos protein cupcake

cupcake

 

Réges- régen dolgoztam egy helyen, túl az Óperenciás tengeren, ahol volt egy torta. Ez a torta annyira jó volt, hogy a mai napig nem tudtam kiverni a fejemből. Sima “piskóta”, semmi krémmel, puccal, csak maga a tészta, ami viszont mandulalisztből készült, és frissen facsart narancs volt benne . Úgy sült meg, ahogy én azt a legjobban szeretem, a belseje kicsit ragadós  maradt, és csak kívül volt száraz….hmmmm, borzasztó finom volt. Ha lenne cukrász végzettségem nyilván tudnám, hogy az ilyet hogyan kell csinálni, de így egy hetem ráment, mire nagyjából kikísérleteztem…. közben a sok félresikerült darabból viszont lett egy csomó “mellék termék”, amikből egész jó dolgok születtek … ezért a sok mandulás-narancsos recept, például a császármorzsa, mert ez a párosítás egyébként szerintem rettenet finom.

Szóval végül sikerült egy állagában és ízében egész hasonlatos muffin, vagy cupcake (ahogy tetszik) tésztát kreálnom, tetején az ehhez nagyon jól passzoló narancsos krémmel.

Íme a recept:

 

Hozzávalók:

a tésztához:

30 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérjepor)

30 g darált mandula

25 g kókuszliszt

350 g cukkini

100 g sárgarépa

2 egész tojás

3 tojásfehérje

3 ek facsart narancs

100 g laktózmentes túró ( vagy sima)

édesítő

1 tk sütőpor

 

a krémhez:

200 g laktózmentes túró (vagy sima)

2 ek facsart narancs

4 tk zselatin

édesítő

 

Elkészítés:

A cukkinit és a sárgarépát lepürésítem, kifacsarom a levét egy konyharuhában… és a levét édesítővel és citrommal ízesítve megiszom (én is aszittem, hogy ez rossz lesz, de meglepődve tapasztaltam, hogy tök finom…és egészséges 😉 )

A mandulát ledarálom, hozzáadom a kókuszlisztet, fehérjeport, a két egész tojást, a cukkinipürét, a narancslevet, sütőport, pici forró vízben feloldott édesítőt. Felverem a tojásfehérjéket és óvatosan a masszához keverem. 180 fokon sütöm kb. 10-15 percig. Hamar megsül… villapróba!

A krémhez a túrót leturmixolom az édesítővel, hogy egynemű legyen, hozzáadom a narancslevet. A zselatint nagyon pici vízben (kb. fél deci) felfőzöm és a túróhoz keverem, majd hűtőbe rakom. Amikor már annyira sűrű, hogy nyomózsákba töltve megmarad a süti tetején, akkor kis kalapokat biggyesztek a sütik tetejére, és kész:)

 

 Tápanyagtartalom (nekem 9 süti lett belőle):

Energia: 124 kcal

F: 18,7 g

Ch: 4,4 g

Zs: 5,8 g

( csak megjegyzem, egy hagyományos cupcake kalóriatartalma kb. 350-400 kcal)…háhhh:)

 

Andi aláírás

Mandulás- narancsos császármorzsa

császármorzsa

 

Gyerekkorom óta nem ettem császármorzsát… merthogy jesszus, hát az meg mennyire hizlal már: cukros, lisztes, olajos… pffff, szentségtörés, egyenesen fitneszrémálom!

Hát ezt figyeljétek!

Brutál finom! Sokkal finomabb, mint a rendes…már amennyire emlékszem… és sokkal egészségesebb, a legjobb reggeli! És azt mondtam már, hogy mennyire finom?….

 

Hozzávalók:

1 egész tojás

20 g darált mandula (kicsit darabosra, ne teljesen lisztszerűre, mert úgy picit ropogni fog, és az olllyan jó)

1 ek szójafehérje izolátum (vagy bármilyen fehérjepor)

1 ek kókuszliszt

2 ek facsart narancs

édesítő

 

Elkészítés:

Összekeverem a hozzávalókat, és serpenyőbe egyengetem. Megpirítom mindkét oldalát, nem baj, ha elszakad, mert utána úgyis galuskákra szaggatom a fakanállal, és még picit pirítom.

 

Tápanyagtartalom( én kétszerre ettem meg ezt az adagot):

Kcal: 270

F: 24,5 g

Ch: 5,9 g

Zs: 15,1 g

 

Ízesített natúr joghurttal szeretem a legjobban ( édesítő, 1 ek facsart narancs), de lehet rá rakni cukormentes lekvárt, gyümölcsöket, stb..

 

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Andi aláírás

Marcipános protein szelet

Marcipános protein szeletROOM2

 

 

Aki járatos a táplálékkiegészítők világában, biztos ismeri már a protein szeleteket, amik gyors energia forrást jelentenek az edzés előtt vagy után, finomak, de kicsit sem lightosak, mert hogy nem is diétás édességnek találták ki őket, csak mi (én és Bogi, meg a hozzánk hasonló édesszájú állandóan diétázók…) szeretjük azt hinni, hogy még mindig jobb, mintha csokit ennénk, de ezzel csak becsapjuk magunkat. Ha megnézzük a kisbetűs részt, pikkpakk kiderül, hogy ezeknek a szeleteknek a magas fehérjetartalom mellett, általában a szénhidráttartalma is nagyon magas, sokszor magasabb, mint a fehérje, és bőségesen van bennük kalória…

Szóval, ha diéta alatt ennél ilyesmit, inkább csináld meg magadnak ezt a sokkal kedvezőbb tápanyag tartalmú változatot. Nagyon egyszerű, és legalább nem lesz lelkiismeret furdalásod sem.

 

Hozzávalók:

180 g laktózmentes túró (vagy sima zsírszegény)

15 g szójafehérje izolátum (vagy akármilyen más fehérjepor)

15 g kókuszliszt

10 g durvára darabolt mandula

mandula aroma (kihagyható, mert ez azért eléggé mesterséges cucc, de nekem így finomabb)

édesítő

2-3 tk zselatin

kb. fél deci víz

 

csokibevonathoz:

kb. 3-4 púpos ek zsírszegény kakaópor

édesítő

kevés forró víz ( annyi, hogy sűrű masszát tudj kikeveri a kakaóporból)

 

Elkészítés:

Összekeverem a túrót a kókuszliszttel, proteinporral, édesítővel, aromával.  A zselatint lassan felfőzöm a vízben, kicsit hagyom hűlni, aztán a túróhoz  öntöm kevergetés közben. Hozzáadom a darált mandulát. Én alufóliával ki szoktam bélelni egy négyzet alakú tálat, és abba öntöm a keveréket, mert így ha megszilárdult könnyen és szépen ki tudom szedni a dobozból. Hűtőbe rakom 1-2 órára, hogy jól megkössön. Mikor jó kemény, kiveszem, kifordítom a tálból, és 12 szeletre vágom. A kakaómasszát ekkor csinálom meg és belemártogatom őket villára szúrva (…már amit nem eszek meg így simán), aztán megint hűtőbe rakom. Pár óra múlva a bevonat is megszilárdul, és kész is a házi, majdnem szénhidrátmentes proteinszelet:)

 

Tápanyagtartalma:

az egésznek:

Kcal: 377

F: 42 g

Ch: 10 g

ZS: 19 g

egy szeletnek, ha 12 részre osztom:

Kcal: 31

F: 3,5 g

Ch: 0,8 g!!!

Zs: 1,6 g

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

Andi aláírás

 

 

Az elmúlt hét termése

Háhá… gyorsabban sütök, mint gépelek, így egy csomó recepttel lógok még…

Melyik legyen az első?
Marcipános protein szeletROOM2

 

cupcake2

 

mandulás piskóta

 

császármorzsa

 

protein brownie

 

kókuszos proteines túródesszert2

 

mákos amcsi palacsinta

 

kakaós protein palacsinta

 

kókuszos proteinszelet

 

 

Andi aláírás

Mákos protein palacsinta citromos túróval

mákos pali2

 

A palacsintát szerintem mindenki szereti… mindenféle formában. Hát még én!!

Egyrészt nagyon gyorsan kész vagyok vele, másrészt ezek a proteines változatok nagyon laktatóak, általában vastagabbak picit, mint a hagyományos, úgyhogy ezzel az adaggal bőven jóllakok … jahh, és annyira egyszerű összedobni, hogy még a reggeli pizsi-kómában sem tudom elrontani… többnyire…

Sokfélét csináltam már, ez most a mákos tésztájú változat… mostanában nagy cimbik lettünk, szinte mindenbe rakok:)

 

Hozzávalók: 

1 tojás

1 tojásfehérje

1 tk útifű maghéj

10 g kókuszliszt

5 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen fehérjepor)

1  tk mák (nem darált, mert akkor tök jól ropog:) )

édesítő

pici só

 

Tápanyagtartalom ( 2 db palacsinta):

Kcal: 140,8

F: 15,8 g

Ch: 3,6 g

Zs: 7 g

 

A citromos túrót mindenki ismeri gondolom:

Túró+ édesítő+ facsart citromlé+ reszelt citromhéj..:)

mákos pali3

 

 

Andi aláírás

 

 

Csőben sült sárga cukkini ricottával és darálthússal

1371657_10201235695548625_96469198_n

 

 

Ma teljesen véletlenül belefutottam a sárga cukkinibe, s bár teljesen mást készültem ebédre főzni, ez a gyönyörű zöldség teljesen megihletett. Igazából túl sokban nem különbözik a zöld társától, viszont gyönyörű a színe, és ezen a borongós napon igazán felvidított. Sikerült gyönyörű bazsalikomot is találnom, és mire végeztem a bevásárlással, már tisztára úgy éreztem magam, mint egy dél-olasz gasztroregény főszereplője: a kosarában minden ami olasz (cukkíni, bazsalikom, ricotta, krémsajt, paradicsompüré), és némi felesleg a csípőjén.

Az étel maga hihetetlenül gyorsan készen van, és igazi őszi lakoma, nagy társaságnak is elkészíthető, látványos. Ha valaki nagyon nem fogyózik, sőt, kifejezetten hízni szeretne, javaslom, hogy lasagne tészta lapokat is iktasson be a rétegek közé, tetejére pedig mehet jófajta Buffalo mozzarella. De én erről csak álmodozhatok.

 

Hozzávalók 4 főre:

 

1,5 kg sárga cukkíni (vagy zöld, ha más nincs)

500 gr light darált sertéshús ( 7% zsírtartalom alatti), de bármilyen más darált hússal finom

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

250 gr ricotta

125 gr light krémsajt

190 gr paradicsompüré

2 tojás

1 ek (exra szűz) oliva olaj

Friss bazsalikom

1-1 ek szárított oregano és bazsalikom

1 kk szárított kakukkfű

Só, bors

Néhány koktél paradicsom díszítésnek.

 

 

 

A cukkinit kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, vagy tepsiben, mindenféle fűszer, vagy olaj nélkül meggrillezzük mindkét oldalát (ez fontos, különben túl sok levet eresztene sütés közben).

A hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a hús és a paradicsompüré, a fokhagyma, valamint a fűszerek. Összefőzzük.

A ricottát, a krémsajtot, a 2 tojást, némi sóval és borssal alaposan összekeverjük.

Egy tepsit (vagy átlátszó jénait, mert abban szebben mutat) kiolajozunk. Az aljára terítjük a grillezett cukkíni felét. Erre jöhet egy réteg ricottás lötty, majd a hús. A tetejére jöhet ismét egy réteg cukkini, valamint a ricottás lötty másik fele. A paradicsomokat felszeleteljük, szépen elrendezzük a tetején, majd megszórjuk a friss bazsalikom levével. Először 15 percig sütjük 160 fokon (előmelegített sütőben), majd grillfokozatra állítjuk, és megpirítjuk a tetejét.

Egy finom, jól behűtött olaszrizlinget képzelek el mellé. De miket is beszélek…?!

 

 

Tápanyagtartalom / adag ( a bor nélkül):

 

Energia: 437 kcal

Fehérje: 37 gr

Szénhidrát: 16 gr

Zsír: 25 gr

 

Bogi aláírás2

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!