Gasztrofitnesz in the ROOM

Fitnesz túrós brownie

A recepthez csak annyit fűznék hozzá, hogy mindenkinek ajánlom, aki hozzám hasonlóan rajong a túrós süteményekért. Ez a süti egyébként ideális edzés után nassolni való, mert rengeteg proteint tartalmaz, pont annyi szénhidráttal, ami a fehérje izmokba való beépülését segíti elő.
Az őszi idő ihlette amúgy a receptet, mert az esős idő miatt az elvártnál gyakrabban nyitogattam a hűtőt. Szerencsére az enyémben nagyrészt zöldség van, és szójatej, így a bűnözés (eddig) elmaradt, de mivel 3 cukrászda is van az utcámban, jobb a bajt megelőzni!
Hozzávalók (tetszőleges formájú tepsihez, tortaformában is csudaszép):
3 tojás
500 gr zsírszegény túró
180 gr görög joghurt (nagyon lájtoskodók sima natúr joghurtttal is bohóckodhatnak)
50 gr low carb liszt (vagy lenmagliszt)
50 gr csokis egg protein (én az ANS félét használom, de bármilyen csokis protein is megfelel, a whey is)
50 gr Kakaó (én a 12 %-t használom, ja persze hogy nem a cukrozottra gondolok….)
Édesítőszer ízlés szerint(én nullkalóriás sztívia alapút használtam , de aki nem számolgatja nagyon a szénhidrátot, az készítse nyírfacukorral, mert az finomabb is)
1tk sütőporA tojásfehérjéből szép fényes, kemény habot verünk. A többi hozzávalót a tojássárgájával egyszerre összekutyuljuk (aki csokisabban szereti, olvaszthat bele 70 %-os étcsokit is, de ezzel értelemszerűen ismét nő valamennyit a kalóriatartalma).
A tojáfehérjét 3 részletben (az első adaggal szépen fellazítjuk a tésztát) hozzákeverjük nagy, öblös mozdulatokkal (ez nem piskóta, így anniyra görcsösen nem kell figyelni, hogy ne törjön össze a hab). Kiolajozott kilisztezett formában, 150 fokon (légkeverésesen), kb fél óra alatt megvan. Akkor jó, ha a teteje megbőrösödött, picit berepedezett, de még mindig kicsit “kocsonyás” az állaga. Ha túlsül, és kiszárad akkor majdnem ehetetlen lesz (tapasztalat 😀 ). Akkor az igazi, ha áll a hűtőben, és jéghideg. A képen amúgy light vaníliás krémtúró van a tetején, valamint némi levendula, azt bizonyítandó, hogy mennyire kreatív vagyok :).10 szeletre vágva, a következő értékeket kapjuk adagonként (1 szelet 1 adag :))Kcal: 95
Fehérje: 12 gr
Szénhidrát: 4 gr (!!!)
Zsír: 4,5 gr

Bogi aláírás

Jó étvágyat! :):)

A kritikus 3. hét, és a gasztronómiai ámokfutásom

 
Elérkezett a 3. hét.
Diétám elején azt reméltem, hogy ilyenkor már karcsú sellőként repdesek a hótaposó csizmámban, és a jeti kabátom takarásában is egyértelmű lesz újjá születésem, és még a forgalom is leáll majd, ha végig vonulok a Kálvin téren (csak a négyes metró építése állta le…bár gyanítom, hogy az sem miattam).
Nem így történt. Sikerült 1, azaz egy kg-ot fogynom, és bár mérésem eredményei azt mutatták, hogy ez legalább zsírból ment, és különösebb izomveszteség nélkül úsztam meg a dolgot (és ez bizony szakmai szemmel nézve csillagos ötös), a NŐ dühöngött bennem, és próbáltam kitalálni, hogy mit rontottam el. Tüzetesen átvizsgálva az étkezésemet, és az edzéstervemet, rá kellett döbbennem, hogy a hiba nem az én készülékemben van. Vagy is igen, de csak közvetve. Aki fogyózott valaha, pontosan tudja, hogy minél nagyobb a túlsúly, annál könnyebb leadni, és bizony, az utolsó 3-5 kg a legragaszkodóbb. Ez bizony fokozott abban az esetben, ha az embernek kiskora óta a sport és a diéta az élete…így a szervezetet már nehéz meglepni, és zsírvesztésre kényszeríteni (itt említem meg újra a zsírégetőket, mert a szerepük ebben az esetben értékelődik fel…). Tehát, megvigasztaltam magam, és folytattam tovább…nem inogtam meg :).
De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem jött el a mélypont, és nem próbáltam a csirke-zöldség-protein turmix szentháromságból kitörni. A szükség nagy úr, ekkor születtek meg a kissé bizarr, ám az ízlelő bimbóimnak életmentő receptjeim…
1. Reggeli: Fitness császármorzsa, áfonyás joghurttal
2. Karfiol pizza (mind közül ez a legelmebetegebb ötletem evör!)
3. Cukkini frittata, kurkumás csirkecsíkokkal, paradicsomszósszal
Receptek hamarosan feltöltve… 🙂

Az első 2 hét

Az első két hét a totális átalakulásról szólt. No nem fizikailag, hiszen tetszik vagy nem, 25 éves kor felett ez már lényegesen lassabb folyamat, nem beszélve arról,hogy nem az enyém a genetikai lottó ötös…
De magamat is sikerült meglepnem elszántságommal, hihetetlen határozottsággal mondtam le a finom falatokról. Persze teljesen azért nem fordultam ki önmagamból, bizonyos szabályokat betartva próbáltam azért a kulináris örömöknek isi hódolni, leginkább a reggeli keretein belül :).
Ez már csak azért is volt fontos, mert este ugye egy extra edzéssel, és egy adag protein turmix-szal zártam a napot, így reggelre annyira éhes lettem rendszerint, hogy egy lovat is meg tudtam volna enni…
Amúgy is reggeli mániás vagyok, tudom fura, de nekem az a nap legfontosabb étkezése, mániákusan szeretek jó hosszan reggelizni, lehetőleg pizsamában, az ágyon kuporogva friss Nemzeti Sporttal. Kávé, és reggeli nélkül egyszerűen nem vagyok ember!! 🙂
Apropó kávé. Mivel bizonyos edzettségi szintnél, és zsír%-nál már borzasztóan nehéz rávenni a szervezetet a zsírvesztésre, ezért kénytelen voltam egy kis rásegítéshez folyamodni, termogén zsírégető formájában. De erről is írok most bővebben. De hogy jön ide a kávé? Hát úgy, hogy ezek a zsírégetők bizony nem kevés koffeint, és egyéb stimulánsokat is tartalmaznak, így ezek mellé még néhány kávét leküldeni, elég veszélyes játszma… :). Szóval így a másik kedvenc elfoglaltságomról is le kellett mondjak, a már-már szeánsz szerű napi 5-6 kávémról (igen, tudom.Pótcselekvés…:)). De a reggeli nem reggeli valamiféle lélekmelengető ital nélkül, a teát meghagytam délutáni pótcselekvésnek, így maradt a zsírszegény kakaó vízből,és minimális tejjel. Borzalmasan hangzik, de higgyétek el, ennyi önkínzás mellett, ez maga a csemege, így ésszerű, és kellemes kompromisszum vált belőle :).
Szóval a zsírégetőkről….
Egyvalamit rögtön az elején szögezzünk le. NEM ajánlom SOHA a zsírégetők szedését. Hatékony zsírégető tabletta ugyanis NEM létezik.
Hogy miért szedem mégis?
Itt fontos kiemelni, hogy a fogyókúra, és a köznyelvbe beépült szákásítás (mely szótól igen rosszul vagyok, mert ezt is rosszul használják) nem egy és ugyanaz. Nyílván van átfedés, és a lényeg valahol ugyanaz, de mégsem. A fogyókúránál ez egyén célja, hogy egy általa ideálisnak tartott testsúlyt elérjen, míg a szálkásítás lényege, hogy egy adott izomzatról „lepucoljuk” a zsírt, azt definiáltabbá, és láthatóbbá téve. Ha már nagy nehezen megszereztük, legyen látható…:). Hol különbözik a kettő? A szálkásításnak akkor van értelme, ha van mit szálkásítani. Tehát lényeges, már meglévő izomtömeget feltételez. Egyszerre fogyni és izmot építeni nem lehet, ugyanis két teljesen különböző biológiai folyamatról beszélünk. Tehát ha valaki fogyókúrázik, sajnos nem tudja elkerülni az izomvesztést sem (persze megfelelő edzéssel, és táplálkozással lehet ezt minimalizálni)…
Mivel az utóbbi időben nem kevés izomzatot szedtem magamra, elérkezettnek láttam az időt, hogy kicsit „finomítsak” az alkatomon, nem akarok úgy kinézni mint egy NDK-ás úszónő,és bár ballerina alkat sosem leszek, pár kg zsírtól meg szeretnék szabadulni ÚGY, hogy közben az izomveszteség minimális legyen. Na ezt hívom én finomhangolásnak…A tápanyagok már-már szimfónia szerű megkomponálását, ahol mindenből van elég, és semmiből sem túl sok, hogy a szervezetet egyértelműen a zsírvesztésre bátorítsam…:). Bonyolultan hangzik igaz? Az is..
Szóval a zsírégetők. Olyan tabletta, amit az ember bevesz, és mint egy kés lehántja rólunk a felesleges zsírt:NINCS. Nem is volt soha. Nem is lesz…
Akkor én miért szedem? A termogén zsírégetők hatásmechanizmusa, hogy megpörgeti az anyagcserét azáltal, hogy megnöveli a test alaphőmérsékletét. Éberebbé tesz, késlelteti a fáradtságot, csökkenti az éhségérzetet, segít edzés közben, hogy a szervezet minél több szénhidrátot és zsírt tudjon mozgósítani. Viszont csak akkor van értelme, ha valaki 10000 %-osan betartja a fitnesz táplálkozást, és egyáltalán nem csal. Egy kocka csokoládé is teljesen feleslegessé teszi a tabletta bevételét, mert olyan hatásmechanizmusokat indít be, amik teljesen ellentétesek a zsírégetőével. A tabletta nem csodaszer. Nem helyettesíti a mozgást, és a diétát. Csak az utolsó simításokra segít rá, arra viszont nagyon (hangsúlyozom, arról az utolsó 4-5 kg zsírról beszélünk, ami egy atletikus, sportos testet fed.).
Ennyi év sport után az én szervezetem teljesen másképp működik, teljesen másképp hasznosítja a tápanyagokat, mint egy átlagembernek.
Nagyon divatosak mostanában az alacsony szénhidrát bevitelen alapuló (ám a magas zsírbevitelt támogató) diéták. Ezekkel valóban lehet fogyni, azt is elárulom, hogy miért.
Írok erről egy külön blog bejegyzést is, de dióhéjban kifejtem most is. Szóval ha megvonjuk magunktól a szénhidrátot, ezzel a szervezetünk nagyon hamar elkezdi kiüríteni magából a víztartalékokat, mely igen látványos fogyást eredményezhet elég hamar (a szénhidrát ugyanis vizet köt meg a szervezetben), majd egy idő után némi izmot is veszít az ember (az izom építéshez, illetve megtartáshoz, KELL szénhidrát). Tehát az egész low carb hisztéria ettől olyan sikeres, hamar hozza a látványos eredményt. Férreértés ne essék, én is híve vagyok annak, hogy amennyire lehet vissza kell szorítani a szénhidrát fogyasztást. De teljesen értetlenül állok az előtt, ha valaki tömi a sajtot,és a kolbászt,de kenyeret nem eszik hozzá, mondván, low carb diétán van. Persze, fogyni fog tőle, de csak vékony lesz tőle, nem feszes. Értitek a különbséget?
Tehát az én esetemben nem csak a szénhidrátok pontos adagolására van szükség, hanem a zsírbevitel legminimálisabbra szorításáról is. A verejtékes munkával megszerzett izomtömegemet nem adom oda csak úgy!! 🙂
Ehhez pedig kell szénhidrát. Ne feledjük, a szénhidrátot a szervezet ezer módon fel tudja, és fel is fogja használni anélkül, hogy zsírt kreáljon belőle (most nem a kenyérről és krumpliról beszélek persze). A zsír viszont CSAK zsírként tud, és zsírként is fog lerakódni, mert a szervezet nem tud belőle a működéséhez tápanyagot gyártani (ami a vitaminok felszívódásához, és az egyéb esszenciális működéshez szükséges, az nagyon minimális mennyiség)….
Tehát ha sportolunk, és feszes, izmos, „zsírszegény” testet akarunk, felejtsük el a low carb diétát…
Akkor mégis mit eszem?
Íme egy nap mintaétrend:
REGGELI:
2 dl kakaó (édesítőszerrel, minimális tejjel)
2 db Low carb palacsinta (1 tojásból, édesítőszerrel, protein porral), cukormentes eperöntettel (szintén magamnak gyártom)
TÍZÓRAI:
10 dkg zsírszegény sonka, vagy zsírszegény túró
EBÉD:
20 dkg csirkemell, grillezett cukkini
UZSONNA:
Zsírszegény joghurt, 2 ek zabpehely
VACSORA:
3 dl Scietec IsoBest protein (ez is inkább vízzel, és minimális tejjel)
Hát ennyi.
És tudjátok mi hiányzott a legjobban ( a kávén kívül)? A bor.:)
Szánalmas dolog bevallani, de a hard core diétám egyik legrosszabb mellékhatása, hogy meghalt a szociális életem, és este DVD-zés közben is jól esne egy pohár pinot noir étcsokival… :).
De már csak 4 hét, eztán heti két estém igenis a hedonizmus jegyében fog telni _:) A kedvenc bor rendelős honlapomon már a virtuális kosárkámban figyel egy-két különlegesebb borcika 🙂
Final countdown…
by BOGI

Egész úton hazafelé azon gondolkodám, hogyan fogom felrángatni a 36-os gatyám…

Ez nem egy szokásos januári fogadalmas blog…
Sokkal inkább egy személyes vallomás arról, hogy mi történik akkor, ha a személyi edző rádöbben, hogy a kedvenc ruhaboltjában a 36-os nadrág nem jön rá, és a 38-asba kényszerül (tredzsödi!!)…
Azt ugye mindenki tudja (még az is aki nem akarja), hogy nagyon nagyon szeretek főzni….és nyílván enni is. Az új edzéstervek mellett az én fejemben új étel- és ízkombinációk kavarognak, a nap minimum 16 órájában, ha meglátok egy bizonyos hozzávalót a piacon és / vagy boltban, legalább 20 féle azonnali kipróbálást igénylő recept pörög le a fejemben…ilyenkor a kreatív énem elnyomja bennem az edzőt, és belevetem magam a konyhai pokol legmélyebb és legforróbb bugyraiba.
Ilyenkor sokan legyintenek: majd lemozgod!! Aha…(erre meg én legyintek)
Jelentem, ez nem működik. Sokszor kifejtettem már, hogy a feszes, sportos test minimum 60 %-ban a táplálkozáson dől el…
Lehetne ezzel vitatkozni csak minek. Itt vagyok én elrettentő példának, a bukott gasztro személyi edző (ha eddig nem volt ilyen…na most van…)…Naponta edzek minimum egy órát, alapvetően amúgy sem ülőmunkát végzek ugye, tehát az aktivitási indexem is magasabb mint egy átlagembernek. Alapvetően, ha főzök is, táplálkozás tudományi szempontból beleköthetetlen a dolog, a legelvetemültebb dietetikus is felsírna a gyönyörűségtől az étrendem láttán (najó, némi ritka, de extra kilengést eltekintve). De nem szépítem, ami a szabadidőmet illeti, 2012 abszolút a főzésről szólt. Egyszemélyes háztartást vezetni viszont komoly logisztikát igényel, és hiába a gondos alapanyag választás, illetve bizonyos élelmiszer csoportok tudatos kerülése (cukor, kenyér, és egyéb egyszerű szénhidrátok), ha az ember annyit eszik meg, mint amennyit főz, az nem marad következmények nélkül. Még akkor sem, ha kifejezetten egészséges ételekről van szó, és mozgok mellette nem keveset. Mert ugye attól, hogy valami egészséges, még hizlalhat…
Szóval nálam a probléma nem karácsonykor kezdődött, valamikor ősz körül kezdtem érezni, hogy nehezebb belegyömöszölnöm magam a nadrágjaimba…és nem, nem izmosabb lettem… :))
Mi az akcióterv?
Eat clean – train dirty….
Tehát visszatérek a „jó öreg” fitnesz táplálkozáshoz, csirkemellestül (most sóhajtottam egy nagyot), táplálék kiegészítőstül, extra edzésestül…
Táplálkozásom lányegesebb elemei:
– Tojás (fehérje)
– Zöldség (alacsony GI indexűek: cukkini, paradicsom, paprika, uborka, répa, karfiol)
– Csirkemell, tonhal (natúr), lazac, egyéb tengeri kütyük
– Sovány túró, vagy cottage cheese
– Sovány, alacsony sótartalmú sonka
– Fehérje turmix (Scitec Isobest)
– Vitaminok, izületvédők
Erről is be is számolok rendszeresen, és jelentkezem új receptekkel is…mert az ízektől képtelen vagyok megválni….
Hetenként beszámolok az eredményről.
Aki csatlakozna, vagy tanácsot kérne, az keressen! 🙂
by BOGI – 2013.01.10.

Rainy Day in the ROOM

by ANDI

Gasztrofitnesz 2.0, avagy itt van az ősz, itt van újra...

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy ma délelőtt két vendégnek sem sikerült megérkeznie az edzésre. Esik pár csepp eső, megőrül a város, közlekedni, parkolni képtelenség.
A ROOMban a szokásos jó illat, eszegetem a tízórai almám. Azon morfondírozok, mivel üssem el a rengeteg rám szakadt szabadidőt. Ekkor Andi rám néz, és azt mondja: ő úgy enne egy kis tortilla tekercset. Nem csinálunk? És akkor BAMMMM jött az ötlet, hogy éppen ideje tovább dolgoznunk a gasztrofitnesz koncepción, újabb ételt kellene fitnesz kompatibilissé tenni. A sajttorta is nagy sikert aratott, ebből sem lehet baj. Persze pusztán csak a mindent elsöprő hivatástudatunk miatt indultunk el bevásárolni, nem azért mert ebben a szutyok időben valami finomra vágytunk. Nem, nem azért!!
Elindulunk. Kint zuhog az eső. Andi dokumentálja az utat a ROOM-tól a Tesco-ig. Ő már azon gondolkodik milyen szögből, milyen fénnyel fogja fotózni az ételt. Nekem azon jár az eszem, hogy mi legyen a tortillában? Mivel elérhető közelségben csak (leírni is szörnyű) fehérlisztes torilla lapokat kapni, így úgy döntöttem, hogy azt is magam gyártom. Azonban hagyományosan ugyebár a tortilla laphoz nem kevés zsiradékot kellene használni (zsír, vagy sütőmargarin), az meg ugye nálunk fel sem merülhet, így ki kellett találnom valami alternatívát. Ekkor pattant ki az ötlet a fejemből, hogy a palacsintatészta is tökéletesen megfelelhet erre a célra, ha kicsit sűrűbbre keverem. Nem lesz teljesen ugyanaz, Mexikóban hivatalos gyásznap lesz a mai, de merjünk kreatívak lenni…
Megvettük a hozzávalókat, háttérben szól a Budapest Bár, egyes dalszövegek betalálnak, ezen jókat nevetünk, közben Andinak kiosztom kiskuktás feladatait. Mesterien vágja a paradicsomot!
Akkor ugorjunk neki a hamis tortillanak. Nem, nem is hamis, csak más. Legyen ROOMtilla.
Lazán felvertem villával két tojást egy nagy csipet sóval, két evőkanál olivaolajjal, hozzá öntöttem egy bögre teljeskiörlésű lisztet, majd annyi vizet, amitől jó sűrű, kb puding állagú tésztát kaptam. Forró, kiolajozott serpenyőbe lapogattam a masszát egy kanál hátával, majd igen lassú tűzön átsütöttem az egyik, majd a másik oldalt. Fontos hogy nagyon kis lángon süssük, mivel a palacsintánál vaskosabb a tészta, ezért nagy a veszély, hogy kívül szénné ég, belül nyers marad…
Ja ebből a mennyiségből két jó nagy lapótya lett(ha nagyon igyekszem,akkor hármat is ki lehetett volna hozni belőle.
Ja hogy végül mi lett a töltelék?
Avokádós csirke!Tele tápanyaggal, tele ízzel, tele gyönyörű színekkel.
Ehhez kellett 4 paradicsom, két szép érett avokádó, fél vöröshagyma, 1 lime leve, egy csokor petrezselyem, 1 csirkemell. Mivel friss koriandert mission impossible találni a környéken, ezért elveimmel merőben ellentétesen kész fűszerkeveréket vettem, kifejezett fajitashoz valót, mert ebben van koriander is, és minden más amit amúgy magam raknék bele (kivéve az ízfokozókat…).
Szóval Andi szorgosan felkockázta a paradicsomokat, a leveses részt kivágattam vele, mert az csak eláztatná. Mármint a tölteléket. Az avokádót is hasonló méretűre vágta. E két tüneményt, a felaprított petrezselyemmel, az 1 evőkanál olivaolajjal, és a lime levével összekevertem. Táddddámmm ez kész is. Ja izé,sóztam,borsoztam,és kapott egy kis fajitas fűszerkeveréket is a nyakába. Majd jött a csirke, szép csinos kis kockákra vágta, a hagymát pedig szép apróra. Egy serpenyőben 2 evőkanál olivaolajjal , és a fajitas fűszerkeverékkel összekevertem a hagymát és a husit, majd szépen megpirítottam. Eközben Andi fotóz rendületlenül. Gyorsan egy kis öntetet is összedobtam …. hamár…
Tejföllel lenne az igazi, de mivel erős jellemek vagyunk, natúr joghurtot használtam, egy kis sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítve.
A ROOMtillákat szép ducira megtöltöttem az avokádós szutyival és a hússal. Feltekertem, tálaltam, megöntöztem joghurttal. Majd éhen vesztem már, de Andi még megdizájnolta kicsit, majd a végeredményt is lefotózta.
Finom lett, jól esett. Ajánlom 🙂
A desszert pedig egy jó kis eső űző edzés lesz este 🙂

Coming out – Egy hedonista személyi edző vallomásai

Sokan felteszik nekem a kérdést,hogy mégis mennyit szoktam edzeni, és miket eszem. Ilyenkor általában zavarba jövök, hogy vajon ha az igazat mondom, mennyire maradok hiteles? 🙂
Maradjunk annyiban,hogy a személyi edző is ember. Vannak eltökéltebbek, és lazábbak, vannak fanatikusok, és vannak megélhetési edzők …khmm…hogyan is fogalmazzak…3 alakformáló, és két has-láb-popsi óra után már komplett fitnesz gurunak érzik magukat, és mert 20 évesen ugye mindenki jól néz ki (most elmorzsoltam egy könnycseppet), így semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy személyi edzőnek hívják magukat (persze ettől idővel még válhat belőlük remek szakember) Elkanyarodtam. Szóval a kérdés az, hogy mi teszi az embert személyi edzővé. A kockás has? A diploma? Nekem az utóbbi van, az előbbi … csak volt…. :).
Nőből vagyok, tehát önmarcangban nincs hiány. A kockahas kérdéssel magam is nap mint nap megküzdök. Mert ugye adott egy alkat, egy genetika. És adott egy sportolói múlt, és egy halvány emlék az ember gyerekkori önmagáról… 🙂
Szakemberként azonban pontosan tudom,hogy genetikára fogni a plusz kilókat, önbecsapás….Még akkor is, ha van egy nővérem, akinek a pontos mása vagyok, leszámítva azt,hogy ő 3 gyerek után is lapos has, és feszes popsi boldog tulajdonosa (és hobbija a tortasütés és tortaevés…és a lehető legkevesebb testmozgás :)), én meg hát…. 🙂
De mitől is alakult ez így?
Távolról sem azért írom ezeket a sorokat,hogy mentegetőzzek, vagy könnyítsek a lelkiismeretemen (amúgy meg de, részben azért :)). Csak fontosnak érzem, hogy egy kicsit más szemszögből is megközelítsük az egészséges életmód témát. Mert ha az ember rászánja magát a mozgásra, akkor hirtelen elkezdik kockás hasak, feszes fenekek, hipertrendi edzőcuccok körülvenni. Az amúgy is hangya…lábnyira töpörödött önbizalmunk ilyenkor hajlamos tovább zsugorodni. Esetemben sincs ez másképp, hiszen az ember körbe van véve tökéletesebbnél, tökéletesebb testű kolleginákkal, és így bizony felmerül a kérdés -ahogy már a bevezetőben is írtam- vajon hol kezdődik a hitelesség?
Magam is nehezen írom le ezt a számot, de bizony 22 éve már, hogy egy percre sem hagytam abba a rendszeres testmozgást. Perpetuum mobile…mondhatni. Ebből ugye rengeteg évet kitesz a versenyszerű sport, és az ezzel járó szigorú életmód. Ez persze megmutatkozik az ember testén is. Tehát itt üt vissza az,hogy genetika ide vagy oda, bizonyított tény, hogy tudok én jól is kinézni…ha akarok…És most jó kinézet alatt, a kifejezetten szálkás testű, fitnesz edzői alkatot értek. Szóval akarok? Nem akarok. Mert pontosan tudom, hogy mivel jár. Volt szerencsém hozzá. Tényleg le a kalappal a “rubintrékák” előtt, mert az alacsony testzsírszázalékot elérni (és megtartani!!) borzasztóan nehéz feladat. Napi szintű robot-életmódot követel, percre és grammra pontosan beállított étkezéssel. Lehet azt mondani az edzőkre,hogy könnyű nekik hiszen ez a foglalkozásuk. De higgyétek el…nem könnyű az így sem…:).
De térjünk vissza a tárgyra, azaz hozzám. Mit is eszem? Hogyan is élek?
Azok akik ismernek, pontosan ismerik beteges, már-már mániákus kötődésem a gasztronómiához, és a főzéshez. Egy személyi edző, aki imád enni, imád főzni, és mindene az ízek? Igen, létezik. Én vagyok az…hogyan is egyeztetem mindezt össze?Nehezen… :). Szerencsémre alapvetően nagyon-nagyon szeretem a nyers zöldségeket, és ami egy másik embernek kész büntetés lenne megenni, nekem (és Marosvölgyi Andrea hű fegyvertársamnak) bizony maga a csoda. Oda vagyunk a friss zöldségekért, a ROOM-ban kilószámra fogy a répa, alma, uborka, és persze az elmaradhatatlan tonhal :). Nekünk ez a természetes, és ez a finom. Ugyanakkor az előbb említett gasztromániám nem elégszik meg azzal, hogy meghámozza az almát, vagy felszeleteli az uborkát. Többet akar. Sütni, főzni, blansírozni, dinsztelni, befőzni. Reggelire képes vagyok pusztán önszórakoztatásból, nekiállni villásreggelit készíteni. Palacsinta (low carb), rántotta, frissen sült zsemle (low carb…). Minden a hozzávalókon múlik. Persze vannak ételek, amiket lehetetlenség „diétásan” elkészíteni, hiszen az az ételnek a lelkét ölné meg. Ilyenek a klasszikus magyaros ételek (paprikás csirke nokedlivel, töltött káposzta stb), az olasz tészták stb stb stb. Persze ezeket is el lehet készíteni low carb és/ vagy low fat változatban, és még finomak is lesznek. De lássuk be, kinek esik jól ( tudat), hogy egy jó hangulatú baráti vacsorán, a kitűnő hőmérsékletű és évjáratú chardonnay mellé teljes kiőrlésű fusilit, zsírszegény zöldséges mártás „kell” belapátolni. Egyébként finom ez, de van, amikor a lakoma, az lakoma. Én ebben hiszek. Adjuk meg a császárnak,ami a császáré. Figyelek arra, amit eszem. Figyelek a minőségre. Ha felszalad 1-2 kg plusz, akkor kicsit jobban odacsapok az étrendemnek. De akkor sem vagyok hajlandó a kedvenc éttermemben lemondani a királyrákos pad thai tésztámról és a Sauska rozémról, egy kellemes nyári estén, vagy a steak-emről, és Takler kadarkámról egy még kellemesebb télin. Másnap kicsit több edzés, kicsit kevesebb kulináris élvezet, és a világ (a kis lelkem meg pláne) máris egyensúlyban van.
by BOGI – 2012.09.05.

Hogyan kezdjük el - avagy a későn kaptam észbe....és nyakamon a nyaralás

Érdekes állatfaj az ember! Pályafutásom során sokat gondolkodtam azon, miért van az, hogy nőtestvéreim (de akár a férfiak is), rendszerint június elsején kapnak észbe, hogy hoppá, lassan nyaralás, de nem hogy rajtuk vannak a tavalyi hurik, hanem még szaporodtak is unalmas téli estéken (mármint a hurik, nem ők). Pedig elvileg minden áldott este beállnak a zuhany alá, akár még tükörbe is néznek, tehát akárhogy is nézem, fel kéne tűnjön nekik, hogy valami nem kerek (vagy túlságosan is az…). Józan ésszel átgondolva, egy formás, feszes test, nem a külvilág miatt lenne fontos, hanem saját magunk miatt elsősorban (az emberről, aki esetleg mellettünk fekszik / kel egy életen át, már nem is beszélve…). De ennyit a rizsáról, és a kérdőjelekről a fejem fölött. Ha már így esett,hogy te is az a típus vagy, aki nyár elején kezd el a formaidőzítésen gondokodni, akkor had segítsek azzal,hogy így április közepén adok néhány s.o.s tippet. Nem ígérek csodákat, nem adok a jegyzetemnek hangzatos címeket. Már többször kifejtettem,hogy nincsenek csodamódszerek. Az eredmény, csak kőkemény melóval jön, így ha megvetted bármelyik női magazint (vagy az összeset), mely 1-2 hetes szuperdiátákat,és napi 15 percnyi tornagyakorlatnak nevezett lábemelgetéseket ajánl annak érdekében, hogy Victoria Secret modelleket lealázó tested legyen…akkor ezeket DOBD KI!!! Agymosás, és csak hátráltat…
Ha eddig is mozogtál, és többé-kevésbé az étrendedre is odafigyeltél, akkor könnyebb a dolgod, és nem ördöngősség elérni az áhított alakot (persze a realitás talaján maradva…). Ha soha semmit nem mozogtál, és esténként azon győzködöd magad, hogy nem is vagy kövér, hanem a többi nő túl sovány, és különben sem fontos a külső (de azért az említett magazinokat, az említett cikkek miatt megvetted…), akkor ideje döntést hozni. Mondhatod azt,hogy jaj,már úgyis mindegy, és megvárod a következő hétfőt, szeptembert, januárt stb-t az életmódváltással, vagy választhatod azt az utat,hogy bár nyárig valóban nem leszel címlaplány ( és utána sem,de nem is ez a cél….), mindeképpen sokkal jobban fogsz kinézni (és jobban fogod érezni magad), mint jelen állapotodban. Nem megéri?!
Tehát MA kezdj neki!
A kulcsszó most is: ÉLETMÓDVÁLTÁS. Ne a nyár miatt kezdd el. MAGAD MIATT!!
Lássuk pontokba szedve:
1. MOZGÁS!
Ha csak az étrendeden változtatsz, fogyni akkor is fogsz. A testmozgás, az egyéb jól ismert hatásai miatt fontos, és ki ne szeretné , ha a zsírréteg alól egy erős,feszes test kerülne elő, ami nem csak esztétikus, de kiszolgál a hétköznapokban….
Mi legyen a mozgásforma? Erről oldalakat lehetne írni (és fogok is), első körben annyit mondok, hogy az, amit szeretsz! Semmi értelme olyasmit magadra erőltetni, amit aztán 1-2 alkalom után feladsz (futás, vagy túlkoreografált aerobic órák ráérős cicababákkal). Én személy szerint az edzőtermi edzésben hiszek. Változatos, személyre szabható, és a közhiedelemmel ellentétben nem unalmas (kedvenc zenéd az MP3-on , be a fülbe, valami pörgős edzésterv…és látványos eredmény…).
Persze a célod is befolyásolja azt, hogy mit sportolj, bár azért itt összemosódnak a határok (furcsán hangzik, de egy tömegnövelő edzésterv tökéletesen alkalmas akkor is, ha fogyni akarsz….).Itt kiemelném a zsírégetésről szóló örökbecsű jegyzetemet :). Ami biztos, ha fogyni akarsz, nagy ívben kerüld el a zsírégető és has/ láb/ popsi álnéven futó szakmaiatlan bohóckodásokat (ezt is kifejtem hamarosan), zsírt nem a mozgással fogsz égetni (bárki bármit mondd), a fogyás kulcsa a megfelelő táplálkozás. Utoljára mondom: a testedet fedő zsírrétegnek “semmi” köze sincs a sporthoz…(legalábbis nem úgy, ahogy azt gondolod elsőre…).
A hangsúly a rendszerességen van. Minimum heti 3×1 óra, de a legjobb minden nap mozogni valamit (még ha csak egy 20 percet is…). Az izmoknak folyamatos ingerre van szüksége ahhoz, hogy fejlődjenek, és minél magasabb az izomtömeged, annál több kalóriát égetsz el nyugalmi állapotban is…jó üzlet igaz?!
2. Egyél kevesebbet!
Alapszabály: fogyni akkor fogsz, ha kevesebb kalóriát viszel be a nap folyamán, mint amennyit elégetsz. Ezt is kifejtettem már a többi jegyzetemben. Nincs csodamódszer, csodadiéta, ÉLETMÓD van. A testednek rengeteg tápanyagra van szüksége, éhezéssel elérheted hogy vékony legyél, de meg is csúnyulsz…
Az emberek nem veszik komolyan, hogy amit megesznek, az beépül a szervezetükbe, és bizony rengeteg élelmiszernek mondott borzadvány, bizony MÉREG. Lehet legyinteni, hogy ugyan valamiben meg kell halni, csak nem mindegy, hogy egyrészt milyen kínok között halunk meg, illetve halálunkig milyen a közérzetünk ( Kegyetlenül hangzik? Az is.).
Ha pedig sportolsz, ez fokozottan igaz: testednek megannyi hasznos kis építőkockára van szüksége ahhoz, hogy elérd az áhított fizikumot. Mindig ledöbbenek, amikor emberek (főleg férfiak), elégedetten simogatják a nagy pocakjukat, és valósággal kérkednek azzal hogy mennyi vackot lapátolnak magukba nap, mint nap. Arról általában már nem beszélnek ilyen fennhangon, hogy ez milyen tünetekkel jár…
Egy apró “trükk” van, amivel így last minute-ben fel tudjuk gyorsítani az alakformálást, ez pedig a felszívódó szénhidrát csökkentése. Vacsora helyett igyunk egy nagy adag fehérjeturmixot, vagy együnk valamilyen sovány húst, halat szénhidrát csökkentett tésztával (Norbi termékek).
3. Zsírégetőt szedjek?
NEM!!!! 🙂 Ezt akár hagyhatnám ennyiben is, mert kinek hiszed el, ha nem nekem?!
A mai komplex zsírégetők igen tudományosan előállított táplálék kiegészítők. De NEM csodaszerek. Ha lenne hatákony zsírégető, akkor nem lenne kövér ember. Hiszen futótűzként terjedne el a hír, hogy ettől, vagy attól a tablettától hetek alatt leég a zsír. Már a név is megtévesztő, azt sugallja, mint a mosogatószer a zsírt az edényről, úgy tisztítja meg a tabletta a testet a párnácskáktól. Hát sajnos nem. Ezek a tabletták igen bonyolult biokémiai folyamatok mellett járulhatnak hozzá a soványabb testtömeg eléréséhez, általában az alapanyagcserére hatva (termogenezis útján) és csak nagyon kevés embernél működnek. A diétát és a mozgást egy tabletta sem váltja ki. Maximum arra jók, ha valaki hosszú idő óta diétázik , és edz, és kicsit megrekedt a fejlődése, ezzel valamelyest megpörgetheti az anyagcseréjét (de nem, neki sem a zsírt égeti le….).
Egy átlag embernek tökéletesen elég egy nagyon jó minőségű multivitamin (télen extra C vitaminnal kiegészítve), és egy szintén nagyon jó minőségű protein por.
by BOGI – 2012-04-25

REGGELI – enni vagy nem enni?

Az előző, étrendes jegyzetemmel kapcsolatban érkezett néhány kérdés, konkrétan a reggelire vonatkozólag. Az emberek egy része idő hiányában nem tud reggelizni, vagy még nem éhes, vagy azért nem eszik, mert akkor kibírja ebédig evés nélkül, ezzel azt az érzetet keltve magában, hogy jó néhány kalóriát megspórolt. Ez utóbbi típus azt állítja, hogy ha reggelizne, akkor utána egész délelőtt éhes lesz, és zabálhatnékja van. Vizsgáljuk meg eme 3 alfaj sajátosságait (aki reggelizik is, majd egész nap zabál, azt most kihagyom. Teljesen reménytelen ::).
1. NEM REGGELIZEM, MERT NINCS IDŐM.
Közhely szótár első oldal lap teteje: rohanó világban élünk (ettől a kifejezéstől rosszul vagyok).
Csörög a vekker felkelünk, azt se tudjuk merre vagyunk arccal. Jó ha a kávéfőzőt megtaláljuk, családosok gyereket ébresztenek és noszogatnak, nem családosok pedig próbálnak maguknak arcot rajzolni, vagy keresik a zoknijuk párját (vagy a sajátjukat), rosszabb esetben emlékezni próbálnak arra, hogy mit is csináltak előző este. De elkalandoztam. Szóval.
A „nincs időm reggelizni” típusnak mindeképp valami olyan reggelit ajánlok, amit autóban/tömegközlekedve is könnyedén el tud fogyasztani. Az útba eső látványpékségek kínálata a lehető legrosszabb választás. Tele van cukorral, finomított liszttel és zsírral, ez aztán tényleg az egekbe röpíti az inzulinszintet, és tényleg zabálhatnékunk lesz egész nap. Vitamin, hasznos tápanyag meg sehol. Kinek kell ez?! 🙂
A megoldás az, hogy olyan élelmiszereket tartunk otthon,amit csak kikapunk a hűtőből,és már indulunk is. A jelszó itt is:cukormentes legyen!!! Tartsunk otthon cukormentes joghurtitalokat (pl. kaukázusi kefír), és útközben fogyasszuk el, 2-3 korpás keksz kíséretében. Hogy nem hangzik jól? Hát nem is a gasztronómia csimborasszója, de most optimális megoldást keresünk ugye, és szépek meg csinosak akarunk lenni. Lehet kapni különböző étkezés helyettesítő italporokat, olyat is érdemes beszerezni. Csak tejjel összekeverjük, és voilá, már mehetünk is. Ezek ráadásul hosszú időre eltelítenek, rengeteg rostot tartalmaznak, valamint fontos vitaminokat és persze feszes kis testünk zálogát: fehérjét.
2. NEM VAGYOK ÉHES REGGEL, EGY FALAT SEM MEGY LE A TORKOMON.
Igen, van ilyen típus. Azonban ez legtöbbször egy nagyon egyszerű ok miatt van így: este későn vacsorázik, így reggel még persze hogy nem éhes hiszen a vacsora még ott emésztődik a gyomrában. Olyan embert, aki este normális időben, konszolidált mennyiséget eszik, és másnap reggel nem tudna megenni egy elefántot (csak a mellét, bőr nélkül persze), hát még nem nagyon láttam. De ne legyek már ilyen előítéletes, tegyük fel, hogy reggel idegesek vagyunk, vagy bármi, és ezért nem tudunk enni. Ilyenkor a megoldás szintén az előbb említett étkezés helyettesítő turmix. Folyékony így pikk-pakk le lehet küldeni a gyomorba.
3. HA REGGELIZEM, UTÁNA EGÉSZ NAP CSAK ZABÁLOK.
Itt nagy valószínűséggel megint az a fránya inzulin a hibás, amit a lelkes hasnyálmirigyünk termel (igen, igen az egzotikus szépségű Langerhans-szigeteken :)) már attól is, ha meghallja az összetett szénhidrát szót. Ugyanis ez az ember típus azt veszi alapul, amikor benyom egy mennyei, forró sajtos/csokis/lekváros croissant,aztán leöblíti egy jó kis habos kakaóval. Mi történik ilyenkor a szervezetben?
Ugye éjszaka (elvileg) nem ettünk, felkelünk, vércukorszint alacsony. Betolunk egy nagy adag fokozottan egyszerű szénhidrátot (fehér liszt, cukor pfúúj). A szervezetnek semmi dolga vele, a zsírt egyből küldi a popsira/hasra, a cukor feldolgozás nélkül mehet a véráramba. Ettől hirtelen toronymagasra emelkedik az inzulinszint. Ezzel persze csak elindult a hullámvasút. Amilyen gyorsan megugrott az inzulinszint, olyan gyorsan le is esik. És ettől jön az az érzés, hogy megint zabálnom kell, hiszen a szervezet követeli a következő adag „anyagot” (igen, létezik a cukorfüggőség, és igen, le lehet szokni róla). Ez egyébként (csak mellesleg említem meg), a bőr és a szövetek gyors elöregedéséért is felelőssé tehető (mármint a finomított cukrok, egyszerű szénhidrátok)…
A nem reggeliző típus már 11-kor, de legkésőbb 11.59-kor, iceg-ficeg a székében, hogy ő éhes, és körbevizslat az irodában, hogy ki tartana vele? Ismerős? 🙂 Aztán jön a kétfogásos menü, lehetőség szerint kenyérrel,mert ugye éhesen az ember nem igazán tudja reálisan megállapítani a szükséges tápanyag mennyiséget. És dupláját bepuszilta annak,mint amennyit a reggelivel megspórolt. Aki pedig nem reggelizik, és magát morális hősnek gondolva ebédre kibírja hogy reszelt répát egyen, saláta cafatokkal,nos…az egy másik kategória, és szintén magával tol ki. Ahogy már említettem: pettyhüdt lesz és ráncos (vékony,de löttyedt).
Naszóval. Ha ez típus, mondjuk zabpelyhet reggelizne reszelt almával, bizony nem éhezne meg délig. Egyébként ha jó sok fahéjjal, és mondjuk édesítővel (mézzel óvatosan bánjunk!Egészséges, de végső soron az is cukor…), vaníliával édesítjük, remek téli reggeli!!El lehet készíteni belőle egy nagyobb adagot, 3 napig eláll,csak mikróban kell melegíteni rajta egyet, és már ehetjük is.
ÖSSZEGZÉS
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés! Nem abból kell kiindulni, mikor a szállodai svédasztalnál telezabáljuk magunkat a mennyei szalonnás tojással, meg a frissen sült gofrival, és ennek ellenére (illetve éppen ezért…) már 10 órakor éhen veszünk a medence partján. A tápláló, minőségi reggeli nem hízlal, sőt!
Érdemes emiatt kicsit korábban kelni, szerintem a reggeli az egyik leghangulatosabb étkezés, és megalapozza a napot…
Ha jobban ráérünk, akkor kifejezetten ízletes reggeliket is lehet készíteni. Egy jó kis tojásfehérjéből készült, mozzarellás rántotta, vagy egy teljes kiörlésű sonkás toast igenis finom (receptekért forduljatok hozzám bizalommal! :)).
Várom a kérdés cunamit! 🙂
by BOGI – 2011.11.02.

Mi is az a crossfit?

A crossfit az tulajdonképpen egy régi-új edzésmódszer. Régi azért, mert “nincs új a nap alatt”, de mégis új, mert a régi edzésmódszereket rendszerezi, többfajta sport alapjaiból “ollózza” össze azokat a gyakorlatokat, amelyek a test funkcionális erejére hatnak. Tehát nem egy-egy izolált izomcsoportot fejleszt, hanem több kondícionális képességre hat egyszerre, úgymint erő, gyorsaság, állóképesség. A gyakorlatok különböző sportágak mozgásanyagából kerülnek ki, mint például az úszás, atlétika, súlyemelés. Ezeket az elemeket keverve a testünk drámai metabolikus (azaz zsírégető) üzemmódba kapcsol át. Tulajdonképpen a crossfit a színtiszta “valóság” az összes divatos edzésmódszer között. Hiszen nem ígér csoda gyakorlatokat, nincsenek végeláthatatlan félkilós-súlyzó emelgetések, vagy kétes hatású popsigyakorlatok. A testet arra használja, ami: egy, a hétköznapokon tökéletesen funkcionáló bio-robottá. Amellett, hogy állóképességünk rohamosan javulni kezd, testünk elkezd alkalmazkodni a megváltozott kihívásokhoz és szép lassan (vagy inkább gyorsan), önszántából megszabadul az őt körülvevő és nagyban akadályozó tényezőként értelmezett szeretet (értsd: háj-) rétegtől.
A crossfitnek is vannak különböző válfajai, és természetesen itt is “szabályozható” a terhelés, így bárki számára végezhető. A crossfit lehet a már-már elmebajt súroló killer edzésmódszer is, de tökéletesen beépíthető az átlagember edzéseibe is. Ezt is lehet a maratoni futók eltökéltségével végezni, de “finomhangolható” is.
A módszer egy másik nagy előnye, hogy olyan izomcsoportokat is megmozgat amit sokan elhanyagolnak az edzőtermi (és egyéb) edzések során. Ilyenek a támasztó izmok (hátizmok, hasizom, gerincfeszítő izmok), melyeket ha nem edzünk megfelelő módon és gyakorisággal (viszont más izomcsoportokra megszállottan edzünk), akkor felborul a test egyensúlya, és sérüléshez, vagy komoly mozgásszervi megbetegedésekhez is vezethet.
Szeretettel várok mindenkit az edzéseimen!
by BOGI- 2011.10.10.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!