Gasztrofitnesz in the ROOM

LowCarb túrógombóc almazselével

low carb túúrógombóc

 

 

Anno, mikor még elveszett voltam a konyhában (már ollllyan rég volt, nem is emlékszem…kb fél éve se:)…) és ezért időszakonként rendeltem a napi betevőm (persze mindig valami diétás fajtából), az egyik kedvencem a zabpelyhes túrógombóc volt. Ideje volt, hogy ezt is megreformáljam saját “elveim” szerint és egy még ennél is alacsonyabb szénhidráttartalmú verziót kísérletezzek ki. A kísérletezés szó ebben az esetben többszörösen megállja a helyét, ugyanis 3 menetes volt a meccs, mire végre olyan lett a végeredmény, amilyet szerettem volna. A nap végére meg gombóc-mérgezést kaptam…:)

 

Hozzávalók:

160 g laktózmentes túró (vagy sima, zsírszegény)

15 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen másfajta)

15 g kókuszliszt

1 egész tojás

1 tk útifű maghéj

édesítő

csipet só

 

Elkészítése:

Összekeverem a hozzávalókat, kézzel jól összegyurmázom. Eztán vizes kézzel kis gombócokat gyúrok, én 12-t csináltam, így kicsit nagyobbak lettek, mint egy Raffaello, de lehet nagyobbat is csinálni. Én a sok kísérletezés miatt nem bíztam a véletlenre, így a párolómba főztem meg őket gőzben, de vízben is ki lehet, ahogy az eredetit. Arra kell vigyázni, hogy miután kiszedtük őket a vízből, hagyjuk hűlni a gömböcöket, és csak utána egzecíroztassuk, mert ilyenkor nagyon puhák, pár perc múlva viszont összeállnak masszív kis golyókká.

 

Tápanyagtartalma egy adagnak (én két adagra osztottam):

laktózmentes túróból (ebből sajna nincs zsírszegény):

Energia: 205 Kcal

F: 24,5 g

Ch: 4 g

Zs: 9,45 g

 

zsírszegény túróból:

Energia: 153 Kcal

F: 23 g

Ch: 4,7 g

Zs: 4 g

 

 

Én reszelt almából, édesítővel, kis fahéjjal  és zselatinnal almazselét készítettem rá, de lehet pl. joghurttal, vagy vaníliás fehérjeporból kis vízzel kikevert öntettel is enni…vagy mással;)

 

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

 

 

INGYENES ELŐADÁS! Feketén-fehéren az elbaltázott diétákról...

 …avagy INGYENES INTERAKTÍV ELŐADÁS A TÁPLÁLKOZÁSRÓL  Budapest egyetlen lakás-fitneszében, a ROOM-ban!

 

c322e970f5d6a125746f872e96444ee9

 

Napjainkban ömlik ránk a sok jó tanács, és bomba biztos diétatipp a médiából. Ilyenkor fergeteges elánnal vetjük bele magunkat az egyikbe, erősen bízva benne, hogy na, most aztán megváltjuk a világot, és két hét múlva már Gisele Bündchenként riszálunk majd a tükör előtt (vagy a 300-ból Gerard Butler testével feszítünk az edzőteremben), kezünkbe akad egy újabb magazin, ami meg homlokegyenest mást ír… ki érti ezt? Nem csoda, hogy senki, hiszen sajnos az egészséges táplálkozás még nem érettségi-tétel. Az óriási hatásvadász információ áradatból pedig ember legyen a talpán (vagy dietetikus), aki kiszűrni a valós állításokat. Pedig nem olyan nagy varázslat a helyes étkezés, ha az alapokat értjük meg… és többet senki fia át nem ver minket a csoki, fagyi vagy párizsi diétával. Hát akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 

f93d0ce041a1daeb057ebf91310d70f1

 

GYERE EL,

ha szeretnél változtatni az életmódodon, és végre megérteni a diétás/vagy egészséges táplálkozás alapjait

ha rengeteg időt öltél már az edzésbe , de az eredmény elmarad a lelkesedésedtől (és gyanúd van rá, hogy az étkezésedben van a hiba)

ha érdekel a táplálék kiegészítés (vitaminok, ásványi anyagok,fehérje készítmények, stb.), de kevés az információd, vagy esetleg tartasz tőlük

ha biztos tippeket szeretnél a fogyókúrádhoz

ha épp az ellenkezőjét szeretnéd, nagyobb izomtömeget, sportosabb testalkatot

ha tele vagy kérdéssel, és végre feltennéd őket valakinek, aki a tények kozmetikázása nélkül válaszol

és ha kíváncsi, milyen egy lakás-fitnesz légköre, miért más, mint egy edzőterem

és szívesen kóstolnál LowCarb-LowFat- HighProtein finomságainkból, amit innen, blogunk, a Gasztrofitnesz repertoárjából állítunk majd össze:)

 

Ha érdekel, az előadás jelentkezz be Facebook oldalunkon

a neved, telefonszámod, és az időpont megjelölésével, amin részt szeretnél venni!

 

IDŐPONTOK:

2013. november 8., péntek 18:00

2013. november 15., péntek 18:00

Parmezán bundában sült csirkemell spenót mártogatóssal

parmezános csirke

Úgy tűnik, vasárnaponként nosztalgikus hangulatba kerülök, és ebédidőben kijön belőlem a falvédőre hímezhető minta háziasszony. Ilyenkor még magamhoz képest is képes vagyok túlzásokba esni ami menüt illeti. Ma ez csak annyiban lett igaz, hogy amolyan rántott húsos hangulatba kerültem, de egyrészt utálom az olajszagot, meg mindent ami rántott, másrészt egy 6 kg zsírtól megszabadulni szándékozó fitnesz edzőnek ilyen át sem futhat az agyán. Jöhet a B verzió, avagy a rántott hús forradalma. Forgattam, ízlelgettem magamban a klasszikus receptet, elhagytam a lisztet, bő olajat, és ez lett belőle:

 

Hozzávalók 2 főre:

Csirke:

300 gr csirkemell

2 ek 10%-os főzőtejszín

2 tojás

30 gr finomra őrölt zabpehely

30 gr reszelt parmezán

1 ek szárított bazsalikom

2 ek csrike zöldfűszerkeverék (nekem olyan van, amiben se tartósító, se cukor, semmi flanc nincsen)

2 ek kókuszzsír

 

Spenót mártogató:

300 gr mirelit spenót

1 dl főzőtejszín

2 ek finomra őrölt zabpehely

3 gerezd fokhagyma

só, bors

 

Elkészítés:

A mirelit spenótot egy lábosban felolvasztjuk, mehet hozzá a tejszínnel elkevert zabpehely, és a fűszerek. Összeforraljuk.

A csirkemelleket nagyobbacska nuggets formára vagdossuk.

Az őrölt zabpelyhet, a szárított bazsalikomot, a parmezánt, és a fűszerkeveréket egy tálkában összekeverjük. Egy másik tálkában a tojásokat, és a tejszínt keverjük össze. Egy tepsit kikenünk a kókuszolajjal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csirkefalatokat először a zabpelyhes cuccba, majd a tojásos löttybe, majd ismét a zabpelyhes cuccba mártjuk, és a tepsibe helyezzük őket. Betesszük a sütőbe, és mindkét oldalát kb 8-8 percig sütjük.

 

Tápérték / adag:

Csirke: 190 kcal, 25 gr fehérje, 5 gr szénhidrát, 10 gr zsír

Spenót: 120 kcal, 5 gr fehérje, 10 gr szénhidrát, 6,5 gr zsír

 

Marcipános protein flan

Mandulás flan2

Nagyon kevés hozzávaló, nagyon egyszerű, nagyon finom, nagyon fitnesz és ahogy ezt leírom, már kész is, tehát nagyon gyors….ennyi!;)

Hozzávalók:

30 g szójafehérje ( vagy bármilyen más fehérjepor…. Hímneműnek például sütis whey proteinje van..legközelebb nyúlok tőle, és abból csinálom:)…)

10 g zselatin

mandula (marcipán:)) ) aroma

mandulareszelék

édesítő

Elkészítés:

Kb. 2-2,5 dl víz (annyi, hogy a két csészébe, amibe szándékozom a “pudingot” majd tölteni, úgy kb. 3/4-ig töltök vizet), ebből veszek egy fél dl-t kb., és abban feloldom a zselatint. A maradék vízben kikeverem a fehérjét, és pici forró vízben feloldott édesítőt, és az aromát. Ha kész a zselatin, beletöltöm azt is, és jól kikeverem, csomómentesre. Ha már most elég sűrű, akkor megszórom a tetejét a mandulával, ha nem, akkor kis időre hűtőbe rakom, és utána szórom csak meg, miután megszilárdult. Hűtőbe vele, és kész!

Mandulás flan3

Tápanyagtartalma ( 2 csésze lesz belőle):

1 csésze

Energia: 105 Kcal

F: 19 g

Ch: 0,5 g !!!!!

Zs: 2,75 g

Challenge-program

challenge7

Mogyorós sajttorta fitneszesen

mogyorós sajttorta 3

 

Nnna, ez most nagyon jól sikerült… Húsevő szerint is, és én is megveregettem a vállam.

A múltkori sajttortám inkább lett túrótorta a hozzávalók miatt, de most új alapanyagokat használtam, és így sokkal inkább hajaz az eredeti sajttortára ez a lájtos változat.

Mondom is, mi kell hozzá:

 

Alap:

40 g darált sótlan mogyoró

45 g kókuszliszt

édesítő pici vízben feloldva

100-150 ml tej/szójatej (annyi, hogy a tortalap aljába tapicskolható állaga legyen a “tésztának”)

 

Krém:

340 g  natúr görög joghurt (én szója joghurttal csináltam)

50 g zsírszegény sajtkrém (Tolle)

110 ml tojásfehérje

vanília aroma/vagy kikapart vanília rúd

20 g 75%-os cukormentes csokoládé pasztilla (piacon lehet magosoknál kapni, és paleo csoki a neve)

édesítő pici vízben feloldva

 

A tetejére:

40 g darált mogyoró

édesítő pici vízben feloldva

nagyon pici só

 

Elkészítése:

Az alaphoz összekeverem a hozzávalókat. A tejet folyamatosan adagolom, hogy nehogy túl híg legyen. Összegyúrom, és a tortaforma aljába nyomkodom. Berakom a sütőbe picit, kb. 5 percre.

 

A krémhez is összekeverem a hozzávalókat robotgéppel, a csokipasztillát csak utólag keverem hozzá kanállal. A krémet az alapra öntöm és berakom a sütőbe 35-40 percre 170 fokon. Ne süsd ennél tovább, mert akkor  igazán jó, ha a közepe nem sül át teljesen, és nem lesz száraz.

 

Ha kivetted a sütőből, hagyd hűlni, berakhatod kicsit később a hűtőbe is. Ha már eléggé szilárd a teteje, a 40 g darált mogyorót keverd ki az édesítős pici vízzel, és a csipet sóval (ettől lesz jó íze) úgy, hogy annyira legyen folyós, hogy a torta tetejére lehessen kenni.

A végén még megszórtam durvára darált mogyoróval…. és csuda finom lett:)

 

Tápanyagtartalma 1 szeletnek( 8 szeletre osztva):

Energia: 130 Kcal

F:9,3 g

Ch: 4,7 g

Zs:8 g

mogyorós sajttorta2

 

Ezentúl itt találod a legújabbak receptjeimet : https://lowcarblab.cafeblog.hu/

Sajtkrémes karfiolpüré, répaágyon sült csirkecombbal

sajtkrémes karfiolpüré

 

Hagyománytisztelő lányként a vasárnapi ebédek még úgy is fontosak maradtak a számomra, hogy legtöbbször a vasárnap dél valamelyik belvárosi kávézóban talál egy könyvvel, vagy egy sportújsággal. De valahogy ebédre csak haza eszik a fene.  Mivel a hagyományos, nagyanyám féle vasárnapi étkek nem túl alakbarátok, de mégis jól esik egy kis házias íz, hát megpróbáltam a rántott hús, krumplipüré kombót fitneszesre konvertálni. Az eredmény egészen meggyőző (azért a Robuchon féle Michelin csillagos krumplipürét, amit Párizsban ettem, minden nap visszasírom :D).

 

Hozzávalók 2 személyre:

Karfiolpüré:

300 gr karfiol

3 ek light sajtkrém

babérlevél, só, bors

 

Csirke:

4 db kisebb csirke felsőcomb

4 db répa

1 nagy fej hagyma

2 ek kókuszolaj

só,bors,kömény,pirospaprika, bio vegeta

1 ek worchester szósz

2 dl víz

 

A karfiolt feltesszük főni a fűszerekkel. A csirkecombokat lebőrözzük, zsírtalanítjuk. Alaposan belemasszírozzuk a combokba a bio vegetát, hogy érezze a törődést. A répát, és a hagymát felkockázzuk. Egy jénai aljára 2 ek kókuszolajat öntünk, beleszórjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, mehet a worchester szósz is, és a 2 dl víz. Erre jöhetnek a combok. Jénai lefed, majd 200 fokos sütőben pároljuk vagy fél órát. Utána levesszük róla a jénai tetejét, kicsit meglocsolgatjuk a pecsenyelével a húst, átkavarjuk a zöldséget, majd vagy 20 perce visszarakjuk, hogy színt kapjanak (megforgatni sem bűn őket). A karfiolt leszűrjük, pürésítjük, hozzákeverjük a sajtkrémet.

Igazából ennyi az egész, elronthatatlan, és nagyon finom. Nem azt mondom, hogy megjelenik felette egy nagymama szelleme, de lelkifurcsi mentes vasárnapi ebédnek kiváló.

 

Sütőtökös kesudiós csirke

sütőtökös kesudiós csirke

Végre egy nem desszert! Kicsit eltolódtak a posztjaink a desszertek irányába, ebből is látszik, hogy hosszú éveken keresztül mit nyomtunk el magunkban :). De most jöjjön egy igazi őszi recept, szutykos, esős napokon szépen felmelegít, csupa egészség.

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

300 gr sütőtök

300 gr zöld ceruzabab (én mirelitet használtam)

300 gramm csirkemell

80 gramm kesudió

2 ek light szójaszósz

3 ek kókusztej

3 ek mogyoróolaj (persze működik oliva vagy napraforgó olajjal is)

Egzotikus fűszerkeverék ( legyen benne gyömbér, chili, kurkuma…ilyesmi)

Só, bors (a szójaszósz ugye már sós, szóval sót csak akkor adagoljunk a végén, ha szükséges).

 

Elkészítés:

A csirkét és a sütőtököt felkockázzuk. Egy serpenyőt felhevítünk az olaj, és a szójaszósz keverékével. A csirkekockákat kicsit előpirítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Fűszerezzük, majd néhány evőkanál vízzel puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot, és a kesudiót, készre főzzük. A végén hozzáadjuk a kókusztejet (ha valaki szotyisabban szereti, adhat hozzá többet is) Tádddááááámmm ennyi. Ha esetleg köretet hiányolna valaki, akkor barna rizzsel ajánlom, de az értelemszerűen megnöveli a szénhidrát tartalmát az ételnek.

 

Tápanyag tartalom / adag:

Energia: 350 Kcal

Fehérje: 22 gr

CH: 17 gr

Zsír: 10 gr

 

Bogi és a Gasztrofitnesz

bogikukta2

Az én gasztro életem tulajdonképpen onnantól kezdve datálódik, hogy meg tudtam közelíteni a konyhaszekrényben az edényeket, tehát kb 1 éves koromtól. Már akkor nagyon vonzott a csörömpölő edények hangja, a fakanalak, tepsik világa. Persze ez nagyjából minden pelenkást érdekel, de engem maga az ételkészítés folyamata is lekötött, emlékeim szerint folyton láb alatt voltam a konyhában, vagy anyukám, vagy nagymamám mellett, és nagyon izgatta a fantáziámat, hogyan lesz a nyersanyagokból étel.

 Később, sportolóként az étel, mint „üzemanyag” vált az életemben kulcskérdéssé, ahol az ízek, és a forma kevéssé voltak döntő tényezők a táplálkozásomban. Bár már kiskamaszként is rengeteget tettem-vettem a konyhában, munkám gyümölcsét leginkább a családom élvezte, én aszkéta módjára mondtam le a kulináris élvezetekről, és csak a sütés-főzés öröme maradt. Sportolóként bizony nagyon oda kellett figyelni, hogy mit eszem, mert azt már akkor is tudtam, hogy a sikereim egy része a táplálkozásomon múlik.

Hosszú évekig csak párhuzamosan haladt egymás mellett a hobbim, és a hivatásom, az az a főzés, és a sport. Ez alatt az évek alatt megszerzett tapasztalat és tudás, csak később egyesült. Személyi edzőként kezdtem el azt kutatni, hogyan lehet kitörni az egysíkú, sportolói táplálkozásból, hogyan lehet a megfelelő mikro- és makronutriens arányokat megtartva jól lenni és jól enni.

Ínyenc vagyok, a legrosszabb fajtából. Polcomon profi szakácskönyvek,  gasztronómiai szaklapok  sokasága található, kívülről vágom a világ vezető séfjeinek a nevét, a legjobb éttermeket a világban, a bor iránti rajongásomról nem is beszélve. Viszont személyi edzőként vigyáznom kell arra, hogyan mutatok példát. Így pattant ki a fejemből a gasztrofitnesz gondolata. Mert az egészséges életmód nem a natúr csirkemellnél kezdődik, és nem is ott ér véget. Ha az ember ismeri a megfelelő konyhai technológiákat, ismeri az alapanyagokat, akkor elérhető minden ember vágyálma: úgy fogyni, vagy súlyt tartani, hogy éjszakánként nem arra ébred, hogy a párnáját egy hatalmas libacombnak gondolva szorongatja, és a finom falatok sem minősülnek csalásnak. Mi, a ROOM gasztrofitnesz „tagozatának” élharcosai azon vagyunk, hogy jobbnál jobb ötletekkel szolgáljunk azoknak, akik az életmódváltás nem is annyira rögös útjára léptek, és ne csak edzőként, hanem „háziasszonyként” is tudjunk útmutatást adni. Csatlakozz te is!

Hétvégi villá/m/s/reggeli

fotó 2 (15)

 

Mióta így megháziasszonyosodtam egész rászoktam a piacozásra is…. tervezem egy cekker (..gurulós szatyor) beszerzését, mert az egyre sűrűbb cipekedéstől már a hajam égnek áll, de még nem találtam megfelelőt… nem véletlen, kissé vénlányos a dizájn:)

Elővigyázatosságból viszont gyorsan összedobtam egy villám reggelit, mert abból a fajtából való vagyok, aki ha éhes, rettentő agresszívvá, elviselhetetlenül türelmetlenné és hisztissé válik… pláne 20 kg szatyorral megrakva. Ilyenkor, mint egy viseltes zombi, kúszok fel a 4-re és áldom a sorsot, hogy a piac csak két sarokra van tőlünk…

Szeretem ezeket a palacsintákat, mert lehet édesen, sósan is készíteni, pikkpakk megvan, és annak ellenére, hogy nagyon laktató, alacsony a kalóriaértéke. A legjobb kombó:)

 

Hozzávalók:

1 egész tojás

1 tojás fehérje

1 tk útifű maghéj por

10 g kókuszliszt

5 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérje por)

fél vanília rúd kikaparva

édesítő pici só

 

Töltelékhez:

50 g laktózmentes túró (vagy sima)

5 g kókuszreszelék

pár csepp citromlé (kihagyható, de kicsit így pikánsabb)

édesítő

fotó 4 (18)

 

Tápanyag tartalma összesen:

Energia: 229 Kcal

F: 23 g

Ch: 5,5 g

Zs: 12, 4 g

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!